söndag 29 maj 2016

Vad är det för skillnad mellan Gud och en Läkare?

Jo, Gud vet att han inte är Läkare...

Ett gammal skämt som ofta drogs av olika personalkategorier då jag jobbade inom vården. Ett skämt som i vissa lägen kanske har en grund i verkligheten. Läste en skrämmande artikel i VLT igår och mina gamla funderingar kring Familjeläkarorganisationen i Västmanland fick nytt liv.

Att under 20 år varit verksam inom samverkan primärvård/rehabilitering just här i Västmanland, har inneburit mycket sladdande mellan verkningarna av de emellanåt så otroligt märkliga politiska beslut. Under en period så kallades Västmanland för "Sjukvårdens Albanien" då S-majoriteten använde just oss för sina ersättnings- och organisationsexpriment. Västmanland levde i ett utanförskap där vården inte gavs på lika villkor som i resten av landet.

Att bygga en verksamhet med kvalitet över tid, innebar alltid ett risktagande då de politiska nyckerna kunde förändra verksamheten över en natt. Men det var inte bara vår verksamhet som förändrades, utan även Familjeläkarna fick ändrade förutsättningar, även om deras oftast var till ekonomisk fördel för dem själva.

Utan att fördjupa mig i hur ersättningssystemen var utformade, det skulle ta allt för mycket utrymme, så kan man koka ned det till att Familjeläkaren sattes på en alldeles särskilt hög piedestal. De gjordes nästan till Gudar av systemet samt av politiker och vissa tjänstemän. Något som en del förde med sig i sitt agerande mot patienter. Jag hade många möten med Landstingspolitiker som hade en alltför skev syn på vem en Familjeläkare är och har för kompetens. Att man till det också gjorde systemet lukrativt rent ekonomiskt för varje Familjeläkare, gjorde inte att resultatet slog så väl ut. Det kan man lätt följa om man söker i historien runt några av reformerna och mäter skillnader i hänvisningar (remisser), provtagningar/utredningar samt medicinförskrivning, före och efter reformerna. Tittar man dessutom på hur mycket ekonomiska fördelar för den enskilda läkaren det fanns i samband med dessa beslut, så kommer det fram en bild som visar på ett högst mänskligt beteende.

Under en period valde många som hade en Företagsläkare att istället gå dit för att få en medicinsk bedömning. Där fick de oftast ett bättre omhändertagande och relevanta åtgärder. Något som senare täpptes till av Landstinget och samtidigt skapade de ett parallellt sjukvårdssystem vid sidan av lagen, där kostnaderna kan belastas andra vårdgivare eller företag. Inte konstigt att sjukvårdsförsäkringar har blivit så populära. Visst är det skillnad att nyttja sin försäkring mot att kontakta sin Familjeläkare, och det är väl också den största enskilda faktorn till att ifrågasätta Familjeläkarsystemet och dess uppbyggnad.

Hur kan det blivit så snett, så snett att två läkare från en av Västerås större Familjeläkarmottagningar går ut i den lokala tidningen och sågar vårdyrken som ligger utanför deras egna skrå? Bygger de besluten på ekonomi, självinsikt eller ren kompetens? Just när det gäller Psykiska problem, så uttalade en annan familjeläkare för ett antal år sedan, mot bakgrund av att han inte remitterade till just psykolog, att: "Varför ska jag betala en psykolog, när patienten kan prata med mig?" Ett uttalande som i sig vittnar mer om inkompetens än kunskap och förmåga, samt raderar bort allt vad professionalism heter. Man har inte förstått den skillnad i dialog som sker människor emellan och människa-Familjeläkare.
Jag är heller inte säker på att utredning av åtgärd och eventuell medicinering blir särskilt omfattande och professionell om den görs av endast en person, som säger sig kunna allt. Olika typer av medicin har vissa tider givits rent summariskt och riskerna med detta är uppenbara och det har tagits politiska beslut för att stoppa detta. Jag vet att det förts en debatt lite "off the record" där det ifrågasatts om familjeläkare verkligen ska få föreskriva psykofarmaka. Just för att det behövs specialistkompetens till det. En debatt som borde föras mer i ljuset.

Ja, hur kan det ha blivit så snett?
Själv är jag av den åsikten att läkare precis som du och jag är människor. Där hittar vi alla typer av människor, med både framsida och baksida. Alla de mänskliga dragen finns representerade även där. Att utse dem till Gudar tror jag inte är till fördel vare sig för dem eller för oss som ska nyttja deras tjänster. Framförallt blir det en skev dialog. När en person, Läkare eller lekman, drabbas av  för lite ödmjukhet och för mycket självgodhet, blir det sällan bra. Går det sedan ut över någon patients hälsa, där grunden i värderingen är vem den är istället för vad den lider av, är det definitivt inte något som bör falla inom det som kallas Välfärd och Sjukvård. Med detta sagt vill jag inte totalt såga den svenska sjukvården och dess läkare, däremot är jag djupt skeptiskt till de politiker som styr vården i Västmanland.

Det är en stor skillnad mellan specialister och allmänläkare, samt allmänläkare emellan. Som specialist brukar man veta att det behövs andra specialister och yrkesgrupper. Vid en allmän kompetens handlar det mer om attityder. Attityder som  är så svårt att ändra på. Det är ett stort ansvar att bära att vara läkare, har man dessutom skapat system där några utses till Gudar, är det givetvis svårt att ändra på detta. Särskilt svårt eftersom de får skriva historien själva genom sina journaler, som är deras egna skydd mot allmänheten. Nu känner jag till att det är förbjudet att filma och ta ljudupptagningar på den mottagning läkarna i artikeln kommer från. Som ett led i kvalitetsuppföljningen för Familjeläkarsystemet, vore nog ide att ställa det som krav att alla journaler förses med bild och ljudupptagning. Då får vi troligen en mycket snabb ingång till att förändra systemet till ett mer människovänligt sådant. Vi kan då mötas som människor emellan och inte i ett episkt möte, där man riskerar att bli dömd utan vare sig undersökning eller relevant åtgärd.

Attityder är som bekant personliga och det är upp till var och en att hantera sin situation. Många gör det bra men alla kan inte hantera den position vi satt dem i, på ett lämpligt sätt. Därför bör vi reformera systemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar