onsdag 12 augusti 2015

Sakta släpper chocken, nu måste vi våga leva igen!

Det är klart man blir påverkad av ett grovt brott, särskilt när det sker runt hörnet på hemmaplan. Var själv inte på plats, tack och lov vill jag säga, för jag skulle inte vilja genomlida det som alla ögonvittnen och tjänstgörande personal av samtliga kategorier fått göra och kommer att få bearbeta under en lång tid framöver. Alla tankar och stöd till anhöriga och de som är på något sätt är drabbade!

Sitter givetvis inte inne med några detaljer eller extra kunskap som ingen annan kunnat nås av och tyvärr så är det väl alldeles för mycket spekulationer i detta brott som engagerar en stor del av vår inhemska befolkning, men som uppmärksammats även utomlands. Alla står väl lika frågande om varför och hur det kunde ske? Två frågor om ett helt galet brott varav den första troligen aldrig kommer att besvaras till fullo!

Just att det är ett galet brott precis som Polisen säger, har tydligen provocerat Kerstin Weigl på Aftonbladet, där hon hakat upp sig på ordet "galet" och menar att Polisen inte ska visa känslor, utan bara ge korrekt information. Samma journalist som kritiserade Polisen för att ge information i dubbelmordet i Ljungsbro och anklagade Polisen där för att skapa rädsla för psykiskt sjuka. Där manande hon till besinning, kanske något hon borde fundera lite över själv innan hon kritiserar människor som kanske upplever det värsta och mest ofattbara och som det inte går helt att slå sig fri ifrån. Även Poliser är människor!

Själv är jag ytterst tacksam för att min dotter inte är Polis, ännu, för hon har det i tankarna vet jag. Även om jag är säker på att hon skulle hålla sig professionell, så tror jag inte att hon skulle gå opåverkad från en sådan brottsplats. Framförallt skulle jag inte önska att hon stöter på Kerstin Weigl i ett sådant ögonblick heller.

Att brottet engagerar många är tydligt när man går in på sociala medier. Någon som borde förstå engagemanget i detta och allt vad det kan föra med sig borde vara Stefan Löfven, som mig veterligen inte varit inne och kommenterat någonstans. Däremot har hans hatiska opponenter har tagit tillfället i akt och dammar på så det ryker! Det späds på med rykten och absurditeter utan urskiljning och jag tror det vore lämpligt att Stefan står upp i detta.

Det är fullt förståligt att Polisen inte kan släppa utredningsmaterial på detta stadium, så rykten kommer att florera och jag hoppas alla är både källkritiska och selektiva i sin bedömning av informationen om varför och hur, detta brott begåtts.

Vad jag vet så är det tydligen på varför sidan, redan fastställt att det inte var ett terrorbrott. Det borde kunna öppna för Stefan att gå in i handlingen, för då slipper han i alla fall försvara det uppenbart absurda i S-förslaget att ge husrum och arbete i Stockholm för avhoppade terrorister. Jag tror att det i just detta fall skulle sticka lite väl mycket i ögon på alldeles för många väljare.

Den starkast misstänkte gärningsmannen skulle utvisas med omedelbar verkan. Om det hade någon grund i varför, kan man ännu bara gissa. Att han var en flykting från Eritrea är däremot något som är klarlagt och väcker ont blod hos många. Ingen vill väl ha en mördare gående lös här och har man svårt att se anletsdrag i färgade personers utseenden, så finns det de som väljer att vara rädda för alla med färgad hud. Det väcker tydligen också kravet på att "alla ska ut", av den anledning att vi ska kunna känna oss säkra här i landet. Jag vill bara då koppla in i debatten att det just nu utreds en dubbel dubbelmördare här i Sverige, vars signalement är: "välkänd företagare". Jag hoppas alla som inte kan urskilja en företagare, av rädsla börjar attackera grannar och invånare i Småland, eller att ni inte ger er på Bert Karlsson, Ingvar Kamprad, Leif Mannerström eller någon företagare ni känner! Företagaren är frihetsberövad, precis som männen från Eritrea som är misstänkta för detta brott.

Ett ofattbart galet brott är begått, det har återigen hänt det som inte ska få hända. Nu måste vi lära oss att ta hand om och stå upp för varandra och våga leva. Att se på varandra med misstanke är inget bra sätt att leva!

Alla tankar och stöd till anhöriga och drabbade.