onsdag 7 oktober 2015

Dags att införa legitimation för politiker?

Det har väl inte undgått någon att mängder av människor är på flykt och söker sig till Europas länder för att få skydd? Många är vi som följer detta och väldigt många jag träffat har på ett eller annat sätt bidragit med stöd till de människor som drivits från hus, hem och familj. För någon vecka sedan samlades ett antal artister och gjorde galan "Hela Sverige Skramlar", ett initiativ av människor som verkligen ville göra skillnad för de utsatta människorna på flykt.

Det är lite speciellt när artister går samman för att göra en god sak med eftertryck och verkligen visa på framåtanda, entreprenörskap och företagsamhet. Allt för att samla resurser och engagemang runt en speciell händelse eller verksamhet. Det är också kul att se med vilken generositet vi idag ställer upp på detta och belönar via bidrag. Både från enskilda individer till företag ställer upp och skänker pengar.

Jag vet inte den exakta siffran som blev insamlad, men tror det var en fantastisk sluträkning på runt 40 miljoner kronor. En stor summa pengar som trots sin storlek, ändå bara är en fis i rymden i förhållande till de resurser som behövs. Men människor har verkligen visat god vilja och under en kort period lyckats med något som kan göra skillnad för några få eller för många under kort tid. Allt beroende på hur bidraget disponeras. Men det viktigaste är väl ändå det engagemang man visat och på möjligheten ATT göra skillnad. Det sätt vår regering nu vill göra skillnad på, är begränsa denna goda vilja med skatter och minskad avdragsrätt. Är det någon som inte tror att det kommer att påverka människors generositet och både möjlighet och vilja till bidrag, när staten ska tjäna på och begränsa utrymmet för medmänsklighet?

Om man ser till den ringa skatteintäkt detta kommer att ge och sätta det i förhållande till alla utgifter Regeringen har bara för att hålla sin form av politiskt maktspel internt, genom att förhala beslut och ta politiska kortsiktiga hänsyn som kostar miljoner för oss skattebetalare varje dag, så tycker i alla fall jag att man borde kunna ställa mer krav på politiker att inte slösa och slarva bort pengar, för att sedan beskatta en god och medmänsklig vilja. Borde det inte finnas begränsningar för hur politiker får slarva med pengar och inte få något ut av det?

Tyvärr verkar detta handlande med begränsningar spegla den syn Regeringen verkar ha mot företagsamhet i allmänhet och medmänsklig företagsamhet i synnerhet. Där man till varje pris vill begränsa möjligheterna för företagsamma människor som vill göra skillnad framför allt i välfärden. Deras verklighet skiljer sig mot detta projekt genom att bygga på ett kontinuerligt engagemang och inte som punktinsats. De tar ansvar både för verksamheten och anställda och måste få tjäna pengar på det arbete och risk de tar. De har inte möjlighet att finansiera sin verksamhet genom annat arbete eller att ställa upp gratis under några timmar någon gång per år.

Om man verkligen vill att Sverige och dess invånare ska bli mer empatiska och visa större hjärta, måste man också visa det från Regeringshåll. Man kan visa det genom att ta vara på den mänsklighet som redan finns och inte systematiskt jaga den in i ett hörn där den sedan ska förnedras eller beskattas bort. Regeringen visar också på stora brister i kunskap eller om det bara är ännu en förtalskampanj, när man inte säger sig veta vilka kostnader som infår i priset för flyktingmottagning, mm. Att börja visa på kunskap och rättvisande redovisning, är ett annat sätt att visa medmänsklighet. Att ha en Regering som kontinuerligt ljuger om allt mellan himmel och jord, skapar inte ett särskilt varmt klimat i landet, utan ger mer utrymme för extremism.

Det har varit skrämmande att se hur dåligt insatta och med vilken undermålig människosyn Regeringen styr landet. Det är också vämjeligt att se oppositionen spela med i detta pajasspektakel och jag undrar när polletten ska trilla ner och de ska förstå att deras agerande får konsekvenser för hela vårt land. Jag tror det är dags att införa någon form av legitimation för våra politiker. En legitimation som åtminstone ska borga för kunskap inom de mest basala områden som rör styrning av ett land.

När politiken tar steget bort från människan och inte ens verkar förstå människans drivkraft och villkor, utan agerar för sin egen makts skull, blir dess värden varken trovärdiga eller eller något att eftersträva. Man kommer att marginaliserar sig själv, med allt vad det innebär i konsekvens för landet. För det är skillnad att leva i verkligheten och vilja bidra till den, mot att sitta i en fantasivärld och bolla miljardbelopp som om de vore lösgodis på ICA.