söndag 15 januari 2017

Börjar intoleransen med ett bakverk?

Semlan! Den klassiska SEMLAN!

Ok det är väl egentligen lite tidigt för Semlan som enligt traditionen skall börja serveras vid Semmeldagen, eller Fettisdagen, som i år inträffar den 28:e februari. Men finns det efterfrågan så kommer det finnas leverantörer...

Något som förbryllar mig är hur mycket känslor detta bakverk rör upp och med det också krav på begränsningar av utseende och serveringsperiod. Att det skulle vara upp till var och en att bestämma när, hur och vilken typ av semla den vill äta, verkar inte vara helt legalt. Därför funderar jag på om det är SEMLAN som är orsaken till intoleransen här i landet?

Själv busade jag till det och provade en Saffanssemla redan för Jul. Den var god, men passade inte helt i min Julsmak, så jag kommer troligen inte köpa någon mer sådan. Jag har däremot inget emot att de som vill får köpa dessa delikatesser.

Semlan har under de senaste åren genomgått en revolution och nuförtiden kan man hitta ett antal olika varianter av den gamla bullen som sägs ingått i den måltid som fick Adolf Fredrik att lägga näsan i vädret. Där ingick också hummer och Champagne...

Att bakverket genomgått denna utveckling tyder kanske mest på att det funnits ett behov för detta, eller rent av det som kallas efterfrågan. Precis som när andra produkter och tjänster utvecklas. Här kan man välja att gå med eller stanna kvar, för originalet finns fortfarande kvar. Men, tyvärr är det alldeles för många som "tar strid" för hur en SEMLA ska se ut och därmed också vill begränsa för de som har en annan smak eller behov. Detta utan att verka förstå att själva SEMLAN i sig är en utveckling. Det verkar nästan som hela världsordningen står på spel över ett bakverk och kontrollen över detta! Inte helt olikt andra produkter och funktioner i samhället. Frågan varför inte T-Forden fortfarande tillverkas trots dess popularitet för snart 100 år sedan, hör väl till samma snävtänkande och brist på förståelse för utveckling.

Tolerans börjar väl med att låta människor få uttrycka och tillgodose sina behov inom lagens råmärken? Så att bråka över en bulles utseende känns väl något oproportionerligt, men förklarar kanske samtidigt varför synen på människor, utveckling och fria val efter eget behov i det stora hela, inte accepteras hos alla. Kanske är det också ett uttryck för eget kontrollbehov av sin omgivning. Allt för att slippa egen anpassning av tidens inverkan på utveckling och nya möjligheter. Möjligheter till att göra egna val oberoende av andra.

Själv välkomnar jag utvecklingen och särskilt Wrapsemlan som egen favorit!