torsdag 4 december 2014

Jag hoppas nästa val upphäver livegenskapen

Jag kan inte säga att jag är förvånad över att vi står inför ett nyval i vår. Jag tillhörde den skara som trodde att det skulle gå på detta vis, redan innan valet. Den regering vi haft efter valet har varit den svagaste länk i styret av Sverige i modern tid. Man förlorade sig verkligen till makten och tog samtidigt fram bilden av en politiker som inte bryr sig om varken Sverige eller dess befolkning, utan satte sin egna maktfullkomlighet främst. Man piskade upp en stämning mot företagare som gjort rätt när de utvecklat välfärden och driver sina företag som företag ska drivas enligt gängse regler. Priset för det var att man lämnade de frågor som engagerade gemene man och som var viktiga bland väljare. Där gavs väldigt få svar och resultatet av den arrogansen mot väljarna visade sig på valdagen.

Resultatet blev att ett gäng knallpulvercowboys fick sin tid i rampljuset och verkligen fick möjlighet att visa sin disrespekt och okunskap om demokrati och sina egna normer. Nu skulle det sättas stopp för utveckling och valfrihet, något som i ett modernt och utvecklat samhälle borde tillhöra grundvalarna.

För att krydda sin anrättning lite extra så tog man till det urgamla tricket att skylla ifrån sig. Något som sittande regering verkar ha missat är själva grunden i demokratin, att alla har rätt till sin egna åsikt och ska ha möjlighet att stå för den. Att tro att alla är Socialdemokrater men bara röstat fel eller tänkt fel, när de litar på att människan kan ta ansvar för sitt egna liv bara de ges möjlighet till det, verkar inte vara det som fastnat i medvetandet hos dem.

Sverige är fortfarande efter åtta års styre av en kompetent Alliansregering, i mångt och mycket väldigt socialistiskt i vår omsorg. Det finns otroligt många system som finns kvar, även om de uppdaterats för att inte fullständigt dränera stadsbudgeten och hotat att sätta oss i en prekär situation som land. Trots det har vi världens mest generösa välfärdsprogram. Vi har fantastiska möjligheter som vi borde vara stolta och ödmjuka inför och faktiskt kanske också förstå värdet av i ett internationellt perspektiv.

Däremot så har vi på köpet efter nästan ett halvsekel långt styre av S/LO också fått system som skapat en modern form av livegenskap. Något som vi egentligen varit helt befriade ifrån historiskt sett. Det har skapats sådana hårda trygghetsregler runt personer och arbeten, att de blivit en belastning både för den enskilde samt dess arbetsgivare. När tryggheten går så långt att man upplever att man inte längre har något val när det gäller utveckling och inriktning av mitt liv, utan upplever att man tvingas kvar på en arbetsplats för att ansvaret för mina möjligheter att utvecklas ligger hos arbetsgivaren, då är systemet ett misslyckande.

Vi måste låsa upp arbetsmarknaden på ett sätt som gör att människor känner sig mer fria att välja nya inriktningar och samtidigt skapa regler som gör att det blir lättare att anställa och variera arbeten efter de förutsättningar som gäller på arbetsmarknaden och för företagande. Kanske är det dags att börja inse att alla människor är individer med olika försutsättningar och möjligheter och att vi därför inte kan låsa fast oss i hur jobb ska se ut, utan ge möjlighet för alla att kunna försörja sig efter just sina förutsättningar, istället för att låta trygghetssystemen slå ut dessa människor. Samtidigt är det på tiden att se över och evaluera vilka trygghetssystem som är bärande för vår gemensamma utveckling och ge hjälp där hjälp behövs. Samtidigt behöver vi se över vilka som är direkt improduktiva och skapar segregation i samhället.

Jag hoppas verkligen vi upphäver livegenskapen i Sverige i nästa val.