tisdag 10 maj 2016

Har vi verkligen tid och råd med allt tjafs?


Tiden går och vare sig vi vill det eller inte så störtar vi in i framtiden kontinuerligt. Hur vi gör det är lite upp till oss själva, men vi är samtidigt beroende av vår omgivning och deras ageranden. Skrämmande nog är vi också beroende av vår regering, trots att många inte verkar tro det. Det är trots allt de som styr vilka skyldigheter, möjligheter och val vi får ha inom våra gränser. Har man följt med i det senaste årets alla vändningar och internt tjafs, så är börjar det mer likna någon form av dokusåpa än en kapabel regering som visas upp. Så medan framtiden kör förbi oss, står vår ledning och bollar gris med vår försörjning.

Frågan jag ställer mig är: Är vi verkligen betjänta av detta?

För det landet framåt och ger det oss och våra barn en bättre värld att ta hand om? Har själv lite svårt att se att det just är den kompetensen som visas upp. Den kompetens som skapar den miljö där företagsamhet, innovationer och mänsklig utveckling, skall gro. Det pratas mycket om jobben och lovas vitt och brett om enstaka arbeten, men att skapa en grund där de som har möjlighet att skapa jobb också kan göra detta, verkar inte vara särskilt intressant. Allt som läggs fram ska falla under det skyddande paraplyet som kallas ”Den Svenska Modellen”.  Ett uttryck av nationalism av ett land som kanske är det mest odefinierade i förhållande till både sin storlek och inneboende kapacitet. Det mest ”svenska” med det verkar vara att allt ska vara begränsande eller gratis och alldeles lysande luddigt. Är det så lyckat?

Själv skulle jag vilja införa den framåtsträvande modellen! En modell som mer litar på människans förmåga, möjlighet och drivkraft.

Anledningen till detta är att jag absolut inte förstår meningen med den interna strid som idag drivs i mångt och mycket av vår regering. En strid mot nyetablering och utvecklingsmöjligheter för de företag vars verksamhet ska bana väg för oss in i framtiden, både med arbetstillfällen och skatteintäkter. Borde man inte istället underlätta för dessa? Har man inte lärt sig av sina egna misstag då man drev mängder av företag och arbetstillfällen att fly landet? Svenska Modellen när den var som skarpast!

Själv vill jag tro att de flesta vill gott. Men ibland hamnar man fel och fastnar i en ideologi som inte ger de frukter man tror. Är det då inte dags att öppna sitt sinne och inse att det inte är vår egna framtid som skall bekämpas utan underlättas. Att lova kortsiktiga bidrag till kostnaden av en sämre utveckling eller avveckling, är inget jag tror gagnar oss här i landet. Att strunta i att planera för framtiden och bara leva i nuet kan låta exotiskt och vackert, men vad ger det våra barn att leva på?

Att vi ska vara rädda om vår miljö vet alla, men det finns fler miljöer än skogar, hav och städer att a hänsyn till. Jag tror vi ännu är så pass små att vi skulle kunna ha en regering som kan ta ett samlat grepp om vår framtid, det behövs bara lite större synfält än idag. Kanske att man bara använder bägge ögonen och öronen, samt förstår att uppdraget är för landet och inte för egen vinning. Jag tror vi skulle kunna får både bättre ekonomi och framförallt mindre tjafs. Tjafs som tröttar ut människan och gör den ointresserad av framtiden, eftersom den inte verkar vara aktuella att gå mot. Då behöver inte våra barn bli satta med insikten att vi försatt dem ordentligt på efterkälken till priset av en gigantisk skuld för dem att betala.