tisdag 24 juli 2018

Nu brinner det!

Det är spännande i Sverige just nu. Värmerekord på värmerekord slås och brandhärdar breder ut sig över stora arealer och skördar offer på olika sätt. Utanför det mest intensiva släckningsarbetet står de flesta av oss och tittar på med en förhoppning att det ska går bra. Vi välkomnar den hjälp vi får och applåderar med rätta alla som deltar i släckningsarbetet. Sedan finns det några som tar tillfället i akt att utnyttja situationen, något som är väldigt lågt. Lotta Gröning skrev bra om detta.

Det finns mycket att säga om det krisläget vi befinner oss i nu och det är fantastiskt bra att vi får hjälp från andra EU-länder, samtidigt som Grekland också står i brand! En kris avslöjar mycket om ledningsmognad, framförhållning och beredskap. Med tanke på att det är fyra år sedan vi hade en stor skogsbrand i landet, så hoppades i alla fall jag på att man lärt sig något av den. Men stora hål i ledarskapet för landet har visat sig och det både analyseras och kommenteras på olika ställen. Man väger också insatser mot varandra och fäktas hej vilt med pengar som inte finns.
Kommentarerna är ibland sakliga, andra gånger mer åt de humoristiska. Däremellan finns det åtskilliga varianter som kan göra en både mörkrädd och förtvivlad.
Själv delade jag en bild av Jens Ganman på Fb för några dagar sedan, som på ett litet humoristiskt sätt ser på ledningsproblematiken i landet idag.
Jag har själv inte svårt att relatera till bilden, då jag är rätt trött på dessa Bommersviksdrillade politiker som alltid är bekymrade över vad andra gjort och att de själva aldrig har något ansvar i detta. Fick direkt kritik för att jag gjorde partipolitik av krisen, då jag pekade på ledningsproblemet med denna länk. Det är klart att om man kritiserar ledningen som har en viss politisk hemvist, så kan man alltid kalla det partipolitik, men det kväver också debatten. Svaret var att det var Alliansen som lade ner den Centraliserade Räddningstjänsten så problemet var deras fel, så där kom partipolitiken in på riktigt. Gillar man Stockholmspolitik i ett så avlångt land som Sverige, så är väl centralisering bra. Själv tror jag att man missar väldigt mycket av anpassning till lokala förutsättningar.

Det är rätt vanligt att man får kritik för att kritisera sittande ledning, att ingenting är deras fel och de har aldrig något ansvar för det som skett. Visst, det är väl ingen som tror att det är Regeringen som tänt på, men krishanteringen är det vi diskuterar. Men allt fick ny då Stefan Löfven talade i Ljusdal.
Vi fick reda på att inget var deras fel och att den samordnade myndighet som har tagit över Räddningstjänsten, MSB, inte hade några befogenheter. Så bilden ovan hade lätt kunnat kompletteras med färskare händelser.
Vi har alltså en Myndighet som skall samordna beredskap och insatser för att skydda landet, som inte har några befogenheter. Det måste väl ändå vara världsrekord?
Eller har man varit så cyniska att man stjälp av Dan Eliasson på ett ställe där man hoppades att han inte skulle prövas igen och samtidigt förbjudit honom att agera? Allt i väntan på en ny förflyttning i skymundan.
Socialdemokraterna brukar annars ha svart bälte i att skapa myndigheter. T.ex så efter förra årets IT-debacle skulle en ny Myndighet skapas, för att se till att alla de andra myndigheterna utövade sitt myndighetsutövande på rätt sätt. ..
Det måste väl ändå vara att ge sig själva ett bottenbetyg, eftersom alla myndigheter på uppdrag av Regering och Riksdag.
En märklig sak i detta är att vår politiska ledning ser sig själva som världsledande och ibland får man en känsla av att de verkar regera över hela världen, eller i vart fall vill. Som om de tror att alla vill vara svenskar och styras av dem.

Apropå Löfvens tal i Ljusdal: Som en lite bisats kan jag lägga in att jag såg en intervju med Magdalena Andersson, där man frågade om det ständigt höjda bensinpriset och varför Regeringen inte gjorde något mot detta eftersom det lovat att inte höja skatten på drivmedel? Här kom ytterligare en politikerknorr att användas, att prata sanning men ändå ljuga.
Svaret var att Regeringen inte kunde påverka bensinpriset, det är leverantören som sätter detta!
Och visst är det så, och en dålig eller partivänlig journalist går givetvis på detta. Allt handlar då om definitioner. Kostnaden för att tanka bilen har skjutit i höjden på grund av alla skatter som läggs på det pris som betalas för själva drivmedlet, bensinpriset. Men det som vi i folkmun kallar bensinpriset är inklusive skatter och borde kanske benämnas Drivmedelskostnad, för att Magdalena inte ska kunna smita undan sitt ansvar för höjda skatter, trots sitt löfte att inte göra detta.


Mycket har också kommit att handla om varför Sverige inte har några egna Brandbekämpningsplan. Med tanke på hur stora arealer av landet som täck av rätt otillgänglig skogsmark, så är den frågan väldigt relevant. Det har varit många diskussioner och åsikter om detta och många landar i att det är för dyrt och vi kan få låna av EU. Nu brinner det i Grekland också och jag vet inte hur många plan de har till sitt förfogande. Men om Sverige hade egna hade det funnits två till inom gemenskapen. Då hade vi kunnat konkret bidra vid stora bränder.
Kostnaden har ställts mot subventionerna av elcyklar i Stockholm. Själv är jag väldigt tveksam till dessa subventioner och vore det inte bättre att trampa och få lite motion när vi ändå tänker på hälsan? Frågan är också om batterierna är så miljövänliga att de förtjänar dessa subventioner?

Om man redovisar alla onödiga kostnader som vår regering beslutat om, så kan vi nog tan en liten del av dessa och finansiera Brandbekämpningsflyget.

Vi lever i en tid med mycket oroligheter både internt men också globalt. Framtiden är som alla vet, per definition osäker. Vi behöver därför en ledning som står på jorden och är förberedd för krislägen. Vi behöver också få signaler att de myndigheter som finns också är på tårna och inte bemannas med inkompetens, eller berövas kompetens i försök att dölja politiska misslyckanden.
Läste en debattartikel av Anders Adali, som beskrev politikers världsfrånvändhet bra.
Ponera att någon främmande makt vill testa vårt lands beredskap, så behöver de bara slå upp en dagstidning så förklarar vår ledning att den inte finns. Det känns rätt otryggt tycker jag.



  • Det skjuts mer eller mindre varje dag i landet idag. Det pågår ett antal mindre krig, där det strömmar in vapen till olika grupper. Vi uppmanas att blunda för det, precis som den politiska ledningen gjort. Lite ironiskt så kommer både brandbekämpning och vapen från EU-länder. Det var nog inte tanken, men vad gör man åt det?
  • När det gäller pengar som försvinner eller blir felriktade, så är det fantastiskt att de ansvariga alltid klarar sig. De som bestämmer både nivåer och upphandlingar. Återinför Tjänstemannaansvaret.
  • Venezuela är ett land i ekonomisk kris. Samma land som Jonas Sjöstedt hyllade som framtidens land när de fick socialistiskt ledarskap. Man undrar om även Maduro gått på Bommersvik?