torsdag 21 juni 2012

Midsommar mystik och 7:or

Visst är det en härlig tid! Midsommar! Det svenskaste av allt svenskt!
Var själv och firade på Skybaren igår och fick en bild av sommarsolståndet i Västerås på vägen hem!
Det var på ett sätt en väldigt magisk kväll som sig bör, för om jag minns rätt så historiskt sett var det mycket magi och mystik kring sommarsolståndet. För sådär en 25 år sedan så var jag med som aktör när ett bildspel om Midsommarfirande från dåtid till nutid spelades in på Badelundaåsen och Anundshög. Vi dansade iklädda gutesäckar runt en labyrint och sedan fick jag byta om till finaste kostymen och ralla runt efter Prästkragar för att uppvakta min mö. Det fanns dock en liten brist i upplägget, det var inte Midsommar när vi gjorde bildspelet och Prästkragar var inte lätta att hitta...

Hur det än är så spelar blommor en viktig roll runt Midsommar. Av tradition får varenda blomsteräng besök av muntra sommarfirare stärkta av värme och gärna någon hempiskad dryck med oklar styrka och smak. Där ska det sedan plockas blommor till majstången samt inte att förglömma, det sju olika blommorna att läggas under kudden tillsammans med fästingar och andra trevligheter.. man ska då drömma om den man ska gifta sig med. Gjorde det försöket som lite och drömde om min träslöjdslärare, sedan dess har jag skippat just den delen av firandet..

Har själv tillbringat alltförmånga Midsomrar i Dalarna och varit med om det mesta i blomplockning, stångresning och spelmanstjo. För några år sedan var jag med när min dåvarande svärfar rationaliserade blomplockningen och drog fram som en vilde på blomängen med en lie. Rationellt, ja..  Stämningsfullt; nej.

Men traditioner kan ibland bli lite tradiga och behöver kanske piggas upp med lite nymodigheter. Även om just den varianten inte tillförde stämning så var den i alla fall ny. Å andra sidan så gillar i alla fall jag lite historia och mysiken kring midsommar och alla dess traditioner. Om jag minns rätt så hade firandet runt midsommar med fruktbarhet att göra. Då kan det vardagliga firandet att ta sju sortes sill, sju sorters snapsar och upptäcka att man är klotfull när man ska slå en sjua, kännas inte alltför mystiskt... Kanske inte ens fruktbart.. Alkohol i mängd kan i alla fall för män bidra med den paradoxen att känslan av egen sexighet inte helt kan uppfyllas prestationsmässigt.

Det jag tycker är intressant men som jag inte fått svar på ännu är just siffran sju (7) !
Den verkar vara central och mycket mystisk. Bortsett från att det är ett primtal så figurer den och hyllas i mycket. Antal veckodagar, antal blommor att lägga under kudden, antal kakor på kakfatet, antal sillsorter på bordet, antal toner i skalan och för att inte glömma bestämningan av hur kul det var; "sju helvetes kul".
Vad är det som gör siffran så mystisk och levande?
Eller levande föresten: var det inte Ingemar Bergman som gjorde den muntra filmen "Det sjunde inseglet" där man spelade schack med döden??
Kanske har jag fått hyllandet av siffran sju om bakfoten, man kaske ska frukta den??? Vad vet jag?

Hur som helst så är vi framme vid Midsommarafton imorgon! Det ska bli otroligt roligt att fira den i år och på ett helt nytt sätt, kanske en ny tradition som föds vad vet jag. Jag vill bara önska alla en härlig Midsommarhelg hur ni än firar den, och gör det gärna genom att 7nga!