fredag 31 augusti 2012

Musik styrka och tårar

Okej; jag erkänner direkt, jag är väldigt lättrörd och blir också lätt emotionellt påverkad av musik och upplevelserna runt en konsert!

Lady Gaga är kanske inte den som dominerar min spellista, men efter att ha sett hennes konsert på TV i höstas så bestämde jag mig för att se henne live vid första bästa tillfälle! Igår var första bästa tillfälle! Ett utsålt Globen välkomnade denna lite udda fågel som bjöd en smått magisk upplevelse i sensommarnatten. En något utfreakad show men med ett ett hjärta som kunde ses genom alla udda kreationer och en röst som mer eller mindre försett min hud med permanent ståpäls!

För en scentekniknörd som jag var produktionen en totalupplevelse bara den, med en gotisk borg som utgångspunkt och ett flygande ansikte som jag inte fick in blund i ögonen inatt för. Hur f.n funkade det? Att Lady Gaga också blev förlöst genom en gigantiskt sköte var på förhand lika otippat, som i efterhand lika självklart i denna helt galet udda föreställning.

Gick på konserten med min 17-åriga dotter och hon precis som jag hade inga stora förutfattade förväntningar om hur showen skulle se ut, av den anledningen att det oftast är kul att komma nollställd för att ta in allt som det är! Jag hade väl ändå en liten fundering på en show där det pumpas på från start till stopp, men där tog jag helt fel. Det blev ett naturligt stopp när Globens elräkning inte var betald utan strömmen bröts under ett antal minuter. Man skulle lätt kunna tro att en världsstjärna med en sån enorm produktion att bära på sina axlar lätt skulle tappa konceptet, men där lyfte allt till en annan dimension.
Den till växten lilla tjejen visade sin stora person och själ och gick helt enkelt ut och pratade med publiken. Att hon också öppenhjärtigt berättade om sin depression som faktiskt är en sjukdom och inte ett stadie man kan skärpa sig ifrån, och den hjälp hon fått att bli stark i sig själv genom att bjuda kärlek och samtidigt få den tillbaka var en upplevelse för mig som gick över allt annat. När hon tog upp en genomgråtande tjej i publiken som fick var med på hennes märkliga mc under tiden hon spelade Princess die, tror jag inte ett öga var torrt i Globen! Stort underhållning med en äkta känsla som gick att ta på.

Att Lady Gaga är en stor musiker med en fantastisk röst visade hon mycket prov på. Själv vart jag helt sålt i de mer rockiga partierna.

Min spellista har ändrats lite sedan gårdagen och jag sitter fortfarande med ett huvud som snurrar efter en totalupplevelse som gråtit blod över om jag missat denna upplevelse. Att göra musik som berör är en styrka, att vara så stark att man kan ge av sin egen själ för att underhålla, är något som inte är alla förunnat. Kan man mäta en framgång i tårar, så var gårdagen en ocean av framgång.