torsdag 8 september 2016

Gör om gör rätt!

Ok, det firas halvtid här i Sverige. Men inte som på stora Amerikanska event, där det brukar innebära en stor och spektakulär show med en världsartist. Här i Sverige dök det upp fyra knastertorra regeringsrepresentanter med en utebliven show, när de nu i halvtid presenterade en historisk satsning som ska ske "sen"! Sen!? Varför ska den ske "sen" och på vilket sätt det ska ske, redovisades inte? När man nu haft mer än sju gånger så lång tid, som utlovat 100 dagar att "fixa skolan", utan att visa resultat, hur ska man då ta emot denna satsning som ska ske sen?? Det viktigaste för stunden verkade vara självändamålet, att inkomstskatten skall höjas. Allt som trotsar vetenskapen om ökat motivation och egenansvar till förmån för högre skatteintäkter, Lafferkurvan! Man vill göra av med ännu mer pengar än man redan gjort och planerar framtidens extremt höga kostnader utan att för den sakens skull presenterar vad vi kommer att tjäna på det, mer än att sittande regering hoppas få sitta en mandatperiod till.

Sverige blir mer och mer likt en diktatur med maktkoncentration runt vår smala röda tråd av politiska makthavare, som med alla medel vill hålla sig kvar vid makten. Tyvärr verkar de inte ha någon som helst koppling till dagsläget i landet och vänder ryggen till de uppenbara problem som kommer ur deras egna ageranden. De bärande delarna av samhället håller sakta på att kollapsa, medan ministrar uttrycker stöd för de som de utsett, alltmedan deras stab och utförare signalerar för ett ökat kaos. Tänker då främst på Polisen, skolan, vården, omsorgen och pensionerna. Man väljer att bortse från den interna kritik som även går ut på en historisk maktprotektionism inom Regeringens väggar. Något som verkligen förhindrar utveckling och framförallt uppföljning. Här behövs troligen den största satsningen och den kostar inte pengar, bara förtroende för en förbättrad organisation och en uppdaterad politik!

Har väl sagt det förut, men när historien kontinuerligt upprepar sig kan det vara dags att säga det igen: Det är alldeles för lätt att visa sin pondus genom att göra av med andras pengar. Det mest märkliga är att satsningarna sällan är definierade utan lite svenskt lagom runda och goa, så uppföljningar görs mer eller mindre omöjliga att utföra. Själv tycker jag det vore på sin plats att de som gör anspråk på att minska vår möjlighet till påverkan av vårt eget liv, genom ökade skatter, också redovisar vad de nått med sina satsningar. Då kanske vi får se en bättre respekt för våra gemensamma medel. Det gäller i samtliga led, insamlande, fördelning och utförande. Alla egna grenar som kontrolleras av politiker.

Vi behöver mer av entreprenöranda inom Regeringens väggar som gör att vi hittar nya vägar, definierar rätt mål och avsätter rätt resurser för det. Men med en Regering som verkar vara mer än lovligt emot företagande och entreprenörer som visar på vinsten av alternativa vägar och metoder än de kanslihus-stöpta, tror jag inte det är möjligt med sittande styre. Det styre som visar misstro mot snart sett alla i detta land, som dagligen drabbas av felaktigheter och missförhållanden och vågar uttrycka detta.

Jag vet att det är svårt, men en nystart för landet med grunden i; gör om gör rätt, skulle vara på sin plats. Då skulle kanske en presentation om satsning för framtiden, bli intressant. I alla fall trovärdig som en åtgärd för landet och inte för internåtgärd för satsning på sig själv!. Det enda positiva med denna senarelagda satsning var att vi nu fick regeringens egna prislapp på sig själva, 1,8 miljarder...