tisdag 17 maj 2016

...och så sägs det att musik inte har någon betydelse...

ESC har precis lämnat Stockholm och kvar står flaggorna och vajar på Globenområdet, lite som ett bevis på den fläkt av musik som just dragit förbi. Det finns mycket att säga och tycka om hela spektaklet, men själv tycker jag det är kul att det pågår och väcker uppmärksamhet, även om jag inte delar hela Europas skilda musiksmaker.. Allt ska vara en happening och årets tema "Come together" tycker jag var både talande och genomslående. För det är sällan som nämnda geografiska område upplever så mycket människor från olika bakgrunder med olika djupa engagemang i sina hjältar och Polisen inte behöver göra något ingripande. Så visst finns det hopp för mänskligheten och musiken!

Men även om vi i Stockholm mest upplevde glädje, så satte eventet känslor i svall på det alltid så förnärmade Ryssland. Det är inte utan att jag är överlycklig att Australien landade som god tvåa (hade själv dem som etta), som en buffert mellan vinnande Ukraina och trean Ryssland. Hade vår nya tävlande nation inte tagit andraplatsen, hade i alla fall jag varit rädd för direkta hot från flyg och ubåtar. Men det har nu blivit storpolitik och konspirationsteorier i gammal Sovjetisk anda. Som ett led i detta kan nu Röda Arméns kör tänka sig att åka till Ukraina och tävla nästa år. Har för mig att de redan varit med förutom tävlan när det gick av stapeln i Moskva 2009 och det i slutet inramades av en en rosa stridsvagn och ett blått stridsflygplan. Det var lite skrämmande i sig att se hur Ryssland knyter ihop sin kultur och presenterar den för världen.

Det lustiga eller märkliga i detta är väl ändå att man satt sig på en så hög piedestal att man inte tror att världen kan ha en annan åsikt än man själv och framförallt inte att ett litet puttegrannland som man sponsrar krig emot, kan få mer röster i en öppen tävling om musik och att det kan upplevas som hotande.

Så till alla er som inte tror på musikens inverkan på människor och länder, ta en funderare till. jag hoppas även att bestämmande ser till musiken betydelse och då inte bara marschbandens puttranden på 1:a maj. Öppna fler scener och ge fler musiker möjlighet att livnära sig på sina yrken. Skapa även ett ett liknande Rut och kalla det Mut för livespelande i mindre sammanhang och låt skolorna få införa mer kreativitet på sina scheman. Jag tror att lär man sig den kreativa processen med musicerande, så minskas maktutövandet med andras musik och ytterligare ett sätt att kommunicera öppnar sig.

En telemast har saboterats i närheten av Borås och jag kan inte låta bli att fundera på varför och av vem...