onsdag 20 januari 2016

Risken med att flyga utan höjdmätare...

Nu rullas det ut skandalrubriker på löpande band när S och Kommunal granskas, lite otippat av Aftonbladet. Jag vet inte om det egentligen är så mycket nyhetsvärde i detta, men visst rent informativt kan det ändå vara. Den stora skandalen har pågått i så många år att inblandade parter har blivit "hemmablinda", "fått fel på höjdmätaren", "satt i system", eller vilken annan beskrivning som helst. Men det man gjort är att slagit samman ett politiskt parti med ett fackförbund och helt öppet bildat ett korrupt system som saknar motstycke. LO försörjer S med ekonomi, allehanda tjänster och nu även lägenheter, och få gengäld inflytande över politiska beslut som inte helt otippat oftast ska ge fördelar för LO.

Att en minister får hjälp med bostad i Stockholm, ser inte jag något konstigt med. Däremot ska det inte vara av LO utan en organisation som finns inom riksdagens väggar och inte, som LO, är stark knutet till ett parti. Det ska vara en neutral organisation. För övrigt så finns det tydligen även lägenheter i Riksdagshuset, som hyrs ut till Riksdagen rookies. Träffade för något år sedan en representant för S, som bodde i en av dessa och var så glad över den och att den gav henne möjlighet att leva sitt liv innanför Riksdagens väggar, så hon inte behövde möta några civilister över huvud taget.. Det verkade nästan som S hade sin alldeles egna nunne-orden.
Vet inte om det är andemeningen med dessa lägenheter, att slippa möta medborgarna i landet. Men alla värderar vi saker och våra uppdrag på våra egna sätt och sedan är det upp till uppdragsgivarna, vi väljare, att rösta på vad vi tycker är bra. Helst då efter att ha skaffat oss information om partiprogram, partiernas medlemmar och eventuella skillnader däremellan.

Jag var en av dessa som trots att jag inte röstade på S, (eller något av dagens regeringspartier), men som satte rätt stor tilltro till Margot Wallström. Tyvärr måste jag säga att mycket vatten har runnit under broarna sedan jag i mitten på 90-talet hade förmånen att träffa henne. Jag tyckte då att hon var en reko figur med mycket pondus och hög moral, kanske mycket för att hon vågade säga emot Göran Persson. Idag personifierar hon tyvärr det korrupta i Sveriges Regering, genom att inte själv hålla isär sin ministerpost, från inflytandet från ett fackförbund.

Att Kommunal svänger runt med gigantiska summor pengar och leker högriskinvesterare i brancher de inte bör vara i eller förvalta deras medlemmars pengar och förtroende i, ser jag inte som något konstigt alls egentligen. Höll själv på att bli fackligt engagerad en gång på 80-talet, men det föll på att jag var intresserad av arbetsfrågor och inte att slira runt på feta fackliga representationsmiddagar. Tog ett stort steg bort från detta då det visade sig finnas en överrepresentation av människor som gömde sig från arbete och istället hittade facket som en oas att driva runt i och få sitt liv finansierat utan motprestation. Tyvärr överglänste de dessa som verkligen var värda all uppskattning för sitt arbete. De som oftast hamnade i skymundan.

Det som jag själv upplevt är likheten mellan S och LO i deras svårighet att förstå sitt egna uppdrag. Att få ett förtroendeuppdrag att leva upp till och samtidigt även förvalta medlemmars pengar och tilltro. Mycket har handlat om att få egen vinning ur systemen vilket gjort att jag själv funderat mycket över medlemsnyttan samt nyttan av den form av passiviserande fördelningspolitik som S står för. Slår man ihop dessa företeelser så får vi precis det vi har idag, en korrupt Regering med stöd från LO som inte har någon vidare koll på hur ekonomi ska skötas för att gagna ett land.

Det blir en form av vänsterstyrd utopisk självfinansiering i att enögt titta till LO's medlemmar. Att LO stödjer förslag på ökad offentlig finansiering och höjda bidrag i passiv riktning ger LO själva en ökad intäkt och mer pengar att leka med. När man gör det på bekostnad av att företag får svårare att både anställa och expandera eftersom både ekonomi och incitament saknas i den S-styrda planen, utarmas landet via jobbexport, överbeskattning och snedvridande bidragssystem. Så har det varit i 50 år nu. Det enda man kan säga är väl att detta systemet blivit så vedertaget i sin utformning, att de inblandade i Regering och LO idag agerar med ryggmärgen istället för med tanken, och därmed fördjupar dessa korrupta mönster.

Vi behöver en Regering som är både kompetent och fri från korrupta system. Jag tror inte den sittande är kapabel att ens inse konsekvenserna av sitt handlande vare sig lokalt eller globalt. Vi behöver verkligen någon som tar över ledartröjan från Reinfeldt som jag anser var den mest kapabla Statsminister och Regeringsbildare vi haft i modern tid Någon som är motvikt till dagens stekare med den egna spenderplånboken fylld med andras pengar. Att få landets ekonomi att lyfta är en konst, men att flyga den utan höjdmätare är direkt farligt.