måndag 9 september 2013

Krogar glädje och danstillstånd

Vissa dagar kan jag verkligen känna att Sverige är ett fantastiskt land att bo i. Denna sommaren har också bjudit på ett väder som gör att mungiporna inte riktigt vill komma ner till det grå vardagsläget som är brukligt att ha i detta landet. Jag vet inte vad det är som gör att vi ska vara så tyngda av glädjestrypande åtgärder. För egen del kan jag lyfta fram regelkrångel, trångsynthet och intollerans som några rejält stora nackdelar.

När vi fick ny borgelig styrning i detta land var en del av löftena att minska regelkrånglet för enskilda och för företag. Jag vet inte hur mycket man totalt nått på den skalan, men vi har fortfarande kvar kravet på danstillstånd, som lägger sordin på glädjen med spontandans.

När jag själv läste detta fick jag en flashback från 70-talet och Monthy Phyton´s Flying Circus, sketchen med silly walks... Tyvärr är detta på allvar!

En krogägare kan drabbas av böter om en gäst spontandansar i dennes lokal. Japp, så är det! Regeln finns till för att Polisen skall hålla koll på vart det kan bli problem med dansare som faller utanför ramen. Lite svårt har jag att förstå och acceptera denna regel och nyttan med den! Är det så att dans per automatik är kopplat till våldsamheter? Vem har i så fall gjort den kopplingen?

Jag har spelat på åtskilliga krogar, danstillställningar, varit på danstävlingar, dansuppvisningar, ja; till och med sett människor som spontant haft roligt tillsammans med dans, men aldrig märkt kopplingen till våldsamheter. Det finns människor som ibland blir våldsamma, men min åsikt i detta är att de är väldigt få, så få att det inte finns anledning att ta bort möjligheten för en hel befolkning att ge spontana glädjeyttringar i form av dans.

De ställen som samtidigt serverar alkohol och där man kan bedöma risken som större för en dansant incident, har krav på vakt, så vad är problemet?

Om man som jag är intresserad av dans, inser man rätt snart svårigheten med att dra gränsen för vad dans är. Den konstnärliga utvecklingen har gjort att man kan härleda de flesta rörelser vi gör i takt (eller otakt för vissa), kan räknas som dans. Med andra ord; man kan skapa mer problem än vad man löser med denna regel! Skall efterlevnaden sedan kontrolleras av väldigt små människor utan humor och glädje och som är rädda för att mista sitt jobb om de inte syns, så blir följderna knappast glädjespridande!

Frågan är om det inte är bättre att vi i Sverige har möjlighet att uppsöka nöjesetablissemang och roa oss där, än att vi måste smyga i buskarna om vi vill spontandansa?

Kära politiker: Se till att snabbast möjligt ta bort denna regel och krav, så vi i Sverige också kan få känna oss lite uppsluppna och inte tyngda av en relik från ett samhälle där någon som förmedlar glädje riskerar att ge någon annan böter!