tisdag 21 november 2017

#respekt

#inteok
Det har väl inte undgått någon det upprop bland kvinnor inom olika områden som berättar om sina upplevelser av sexuella trakasserier, under #metoo? Det är väl ändå för väl att ett gigantiskt problem nu äntligen tas upp till ytan för diskussion som förhoppningsvis leder till en grundlig förändring. Tyvärr har alldeles för många problem tystats ner eller sopats under mattan, då de tangerat maktens elit.

Det kommer avslöjanden nu från olika branscher och jag tror mig kunna säga att det inte är ett smalt problem inom enstaka skrån, utan ett samhällsproblem. Tyvärr, som i så mycket andra problem, så kommer troligen mörkertalet vara stort, trots avslöjanden. Det kan vi kanske härleda till att mediabevakningen av kända personer är betydligt större än på individer i gräsrotsnivå.

Men hur har det blivit såhär då?
Ja, det finns säkert mängder med förklaringar till det, men det grundläggande problemet tror jag är bristen på respekt människor emellan.

Har själv arbetat inom flera områden inom allt från kultur via vård, till industri och tillbaka till kultur igen. Jag har på nära håll kunnat se "Genikulturen" och dess yttringar och konsekvenser. Jag sätter inget genusperspektiv på "genier". Den har funnits överallt, om än i lite olika skepnader. Men med den gemensamma nämnaren att vissa människors framgångar bygger på utnyttjande av andra på vägen fram. Det jag upplevt inom kulturen, är att vissa genier befäst sin ställning genom att kontinuerligt utnyttja andra, via sin uppnådda och organisatoriskt skyddade position. De anser sig ha rätt och väldigt lät att ställa vilka krav som helst på sin omgivning, vilket inte medför någon särskilt bra miljö att vara i.

Ett stort problem är givetvis människors olika personligheter och det som verkar växa enormt idag, Narcissism. Hur hanterar vi dessa personer på ett lämpligt sätt och hur kan de läras att agera i en medmänsklig anda och inte bara skaffa sig energi genom att trampa på andra? Det är trots allt många Narcissister som når framgång, vilket kan vara bra även för utvecklingen av samhället. Men måste det kosta lidande?
Sedan har vi alla dessa som dras till de manipulerande människorna och går med på deras skeva värld. Hur lär vi dem att stå upp?

I och med att detta är ett samhällsproblem och något som verkar eskalera, så krävs det troligen en extremt tydlig signal från alla ledande positioner om allas rätt att säga ifrån trakasserier och övergrepp. Det är otroligt konstigt att så många organisationer tillåtit sina "genier" att under så lång tid få bete sig nedsättande och även kriminellt mot sin omgivning. Samtidigt som de behandlar de drabbade än mer nedsättande. Känns som om det skulle behövas dammas ut på rätt många kontor och ledningar.

Jag tror också att vi i grunden måste börja använda oss av respekt mot varandra, oavsett på vilken position vi är. Tyvärr verkar det som om ordet respekt, inte riktigt är definierat i vårt samhälle, utan ibland används för att skrämma sin omgivning. Vi måste lära oss att respektera varandras framgångar men också varandras liv och val. Val att sätta egna gränser. Det har på vissa håll inom Regeringen, reagerats på #metoo, vilket är bra. Särskilt med tanke på vittnesmålen om händelserna i maktens centrum. Visst är det bra att Alice B-K går ut och samlar ledare inom de statliga kulturinstitutionerna för att berätta att det inte är acceptabelt. men det vore bra om man även började agera själv och satte en ny standard för respekt människor emellan och politiker-väljare emellan. Nu måste vi bryta mönstret som gör samhället destruktivt och se vad vi själva kan bidra med!

För att det som startat med #metoo och förgrenat sig ner i olika branschers medvetande, inte ska stanna vid ett upprop, så behövs det även aktion. Det måste mynna i en rörelse som alla kan känna sig delaktiga i och bidra till, utan att låta någon extremism ta över ledarflaggan.
Vi står inför ett valår. Politiker som brukar vara bra på att tala om för andra hur de ska vara och agera, men gärna lämnar sig själva lite vid sidan av. Som en start på förändringen skulle jag vilja utmana er att vara tydliga med respekten för varandra i alla debatter inför valet och visa respekt mot oss väljare genom att inte komma dragande med tunna utspel utan innehåll. Kanske kan det leda till en förändring om ledningen börjar? #respekt