måndag 26 mars 2018

You're a good man! Be a good man, stay away from Cricket!

Jag har åkt ett otal TAXI-resor i London. Oftast har jag kommit fram dit jag ska, men det finns variationer på det också. Egentligen är det alltid bättre att åka tunnelbanan. Snabbt och enkelt samt att man får en del kultur med på resan. Men att åka TAXI innebär också en slags kultur-resa, om man gillar att lyssna till chaufförernas varierande synsätt på sin omgivning. Själv kan jag tycka det är otroligt roligt att diskutera allt från den lokala puben, till stora världshändelser och få höra vad mannen vid ratten har för syn på saken.

Var i London nyss och har ett par nyare resor att berätta om, men denna resa gjorde jag för nästan exakt sex år sedan och är nog fortfarande en av topp-tre på min lista. Vad fick mig att börja tänka på den? Jo, en artikel i Expressen om två fuskande Cricket-spelare i Australien associerade till mitt minne. Cricket, som är för mig en helt obegriplig sport, brukar endast få mig att tänka på denna TAXI-resa.

Det var en vårdag i London 2012 och jag hade checkat in på ett Hotell strax bakom Victoria Station. Lämnar inte ut namnet nu, men jag hoppas de slutförde renoveringen de påbörjat och "avslutat".

Hade fått ett alldeles nyrenoverat rum med det allra senaste inom hotellteknologin. Rummet var av London-size, men mycket smakfullt renoverat. Själva rummet var i stort sett en säng med en garderob och det obligatoriska skrivbordet av mindre typ. På väggen vid fotänden av sängen fanns den största TV-jag sett på ett hotellrum och den var även kopplad till en iPad i byrån. Med den kunde man bl.a resa runt i London men fortfarande vara kvar i rummet. Drygt 900 kanaler på TV'n fanns att tillgå, så rummet var nog tänkt att man skulle tillbringa mycket tid i. Belysningen i rummet var automatiskt och rörelseindikerat. Det kändes som man var i inspelningen av Billy Jean, när man gick från sängen till badrummet. Badrummet i sig var en upplevelse med ett fyrkantigt handfat som inte gick att dränera helt eftersom avloppet ur det låg högre än botten i det. Duschen hade man kostat på ordentligt och där fanns fyra vattenutkastare, så man kunde bli blöt på alla upptänkliga sätt. Man hade också tänkt till där och gjort duschen i samma teknologiska stil som handfatet och lagt golvbrunnen som högsta punkt i rummet. Listen som skulle hålla vattnet kvar i duschutrymmet var av "snubbelfri sort" och hindrade inte vattnet från att ta sig via badrummet ut i korridoren och nedför trappan som fanns strax utanför rummet.
När jag hade testat alla faciliteter, påtalade jag mina observationer med vattnet för receptionen, som mycket vänligt svarade att de kände till detta och att hotellet var nyrenoverat...

Jag hade varit i en studio i Camden och skulle ta mig tillbaka till hotellet, då jag vinkade till mig en TAXI och jag kunde redan på håll se att det skulle bli en intressant resa. Ju yvigare en chaufför meddelar att han sett dig, desto mer finns det oftast att prata om. (En egen observation jag gjort).

De sista förberedelserna inför sommar OS gjorde att trafiken inte flöt helt jämnt och det var en hel del vägomläggningar som gjorde resan kanske dubbelt så lång som den borde vara. Men väl inne i bilen startade konversationen med föraren direkt. Han ursäktade sig över alla fördröjningar innan vi ens lämnat trottoaren och han lovade en discount för det extra besväret. Glad i hågen över det som just hänt i studion, satte vi av mot hotellet för klädbyte innan gig.
Första fråga jag fick var jag kom ifrån. Sverige! Ooooh, Sweden is a lovely country with a lot of nice travelling people, var svaret. Sedan var allt igång.
Det visade sig att han verkligen älskade svenskar och norskor, frågade inte om varför, men väldigt snabbt kom han in på att han inte gillade Japaner. De var snåla och otrevliga och hade ett imperialistiskt synsätt som gjorde dem förmer än andra. Han kände väl till problemet då han kört väldigt många Japaner och deras problem bottnade i att de är Ö-bor. Han härstammade själv från Irland och kunde känna igen samma synsätt där som hos Japanerna. Det blev aldrig riktigt läge att ta upp att även England är en Ö..

När färden gick genom staden som hade drabbats av ett rejält regnväder, så var det mycket stora vattensamlingar där och jag berättade om min observation att brunnarna ofta är högsta punkten i London, både på vägarna, men nu också i mitt hotellrum. Själv hade han inte gjort samma iakttagelse och jag frågade om det inte hade varit bra att lära sig lite vatten ledning av Romarna när de ockuperade England? Men Romarna hade inte varit där, men en och annan Italienare fanns det och hands favoritrestaurang var det lokala pastahaket.

Annars var han mest intresserad av pubar och pub-mat, samt givetvis ölen! Han hade luskat ut att jag jobbade som musiker och berättade att han själv hade varit en bra sångare. Särskilt på puben!
Men med åldern hade hans förmåga avtagit en del och förklaringen var inte helt lätt att följa. det berodde på huden!
Han hade nu när han passerat 50, blivit lite fårig i ansiktet och det fick till följd att han bara kunde häva i sig fyra öl, istället för de åtta som behövdes för att hans stämband skulle trimmas in. Så idag blev han mest trött och om jag förstod allt rätt så var det skrynkligheten i huden som gjorde att det inte fanns plats för de fyra extra ölen som han behövde. Men jag kan ha missat något i resonemanget...

Vi hann avhandla mängder av ämnen innan vi kom fram till hotellet och väl där var vi inte färdigpratatde. Efter att ha stått en tid på gatan utanför entrén så kom det ut samma trevliga person som kände till vattnets väg genom trapphuset i hotellet och frågade om jag inte hade pengar att betala resan för. Han erbjöd sig att ersätta TAXI'n och lägga summan på hotellnotan. Mycket bra service! Men som sagt vi hade inte blivit klara ännu. Diskussionen fortsatt en stund till och jag började bli lite stressad inför kvällens gig, så jag var tvungen att avsluta och tacka för mig. Han lämnade mig med orden som jag inte vet var de kom ifrån: "You're a good man! Be a good man and stay away from Cricket!"

Vi hade inte berört Cricket, men kommentaren var helt klockren och ringer fortfarande som ett härligt minne från en resa som innehöll de mest livsbejakande stunder. Kanske var det fusket han kände till och ville hjälpa mig hålla fokus på det roliga i livet?

Sista natten på hotellet var det lite kallt! Själv tänkte jag att det säkert sparades en del på värme eftersom det snart skulle bli sommar. Det var lite ruggigt ute och helt plötsligt började det åska och störtregna. Jag låg i sängen och försökte få upp värmen när jag kände att det blev blött. Första tanken var att jag missat att stänga fönstret, men det var mer avancerat än så. Vid renoveringen hade man glömt att sätta i glas i en del av fönstret, så det regnade rakt in.

Har bott i allt från kattlåda till hotellsuit och älskar London. Det är trots allt egenheterna som gör charmen med staden!