onsdag 8 november 2017

Årets skandal!..

Så har Uppdrag Granskning hittat en riktigt skandal att redovisa för oss som betalar licenspengar till deras "neutrala" uppdrag. Skandalen i detta fall är att en del människor hållit sig inom lagens råmärken för hantering av sin skatt och därmed kunnat behålla en större summa än om de hade överbetalat skatt. Själv tycker jag kanske att nyttjandet av licenspengarna i detta fall, är den största skandalen. Jämför man även med förfallet av flertalet viktiga samhällsfunktioner, så blir detta rätt patetiskt och licenspengar ska inte användas till politisk propaganda. Att man dessutom har den dåliga smaken att ge sig på de som följer lagarna istället för de som stiftat lagarna, om man inte gillar lagen i sig, är allt annat än demokratiskt.

Mycket snabbt reagerade Regering och LO som bannlyste metoden att "smita" från skatt genom laglig skatteplanering. Något som både Margot Wallström och Göran Persson m.fl gjort. Sist var det Margot som granskades lite lamt och hon kom undan med att hon "måste försörja sig". Petter Thorvaldsson basunerade myndigt ut att "vi kan inte ha två olika skattesystem" här i landet. Helt rätt kan man tycka, men i detta fall gäller samma lagar för alla. Men visst det finns två olika system där vissa betydande personer som rekryterats utomlands och arbetar i Sverige, inte lyder under samma skatteregler som vi andra. Lagen infördes av S om jag inte missminner mig, för att underlätta att få hit kompetens, då våra skatteregler ansågs ofördelaktiga i konkurrenshänseende för sådan personer.

"Skandalen" har växt och nu räcker det tydligen med att känna någon som eventuellt kan ha träffat en person som uppträtt lagligt, för att hängas ut. Jag undrar verkligen om proportionerna i denna rapportering verkligen rimmar mot vad som möjligtvis kan komma ut av den.

Det ifrågasätts också hur en man kan tjäna så mycket pengar som Leif Östling, som fått klä skott för drevet. Ja, om vi anser det vara mindre värt att arbeta på en riktigt hög post inom industrin, som sysselsätter mängder med människor världen över, mot att spela t.ex ishockey eller fotboll, så visst blir det skevt. Men samtidigt är den en realitet och en realitet som Sverige gått med på med sitt undantag i skattereglerna.

Leif Östling uttryckte sig, kanske från hjärtat men inte politiskt korrekt, när han undrade vad han får för sina inbetalade skattepengar. Han påtalade också mängden skattemedel han bidrar med, en mängd som de allra flesta av oss aldrig kommer att komma i närheten av under vår livstid. Med andra ord bär han redan en betydligt större skattebörda än vad vi andra gör och kanske ska vi vara glada att han fortfarande bor här och inte flyr landet, på samma sätt som många företagsledare och företag gjorde under 70-talets förföljelser. Då dränerades landet på både ekonomi och kompetens.

Själv kan jag tycka att hans fråga bär en väldigt stor relevans och är en fråga vi alla bör ställa oss. Får vi verkligen det vi blivit lovade, av välfärdssystemet? Ser landet ut så som vi blivit lovade?
Det finns givetvis vinnare och förlorare i systemet, men om vi ser till vad som generellt håller på att hända med samhället, så blir bilden lite dystrare. Är det verkligen denna utveckling vi önskat oss av våra inbetalda skattepengar? Lägger vi därtill den attityd som typ denna "skandal" vill piska upp, att alla som tjänar mycket mer än oss vanliga, är skurkar. Kanske vi får betala ett väldigt högt pris om de verkligen blir det eller väljer bort Sverige, när de tröttnat på den stämningen. Att vara den som kanske gjort mest, men blir behandlad som avskum för att han inte gjorde mer eller gav bort allt.

Vi bor i ett land som för länge sedan accepterat och skrivit under de skatteregler som gäller, att det blir en skandal beroende på vilken person som nyttjar systemet, är inte värdigt ett demokratiskt land.
Att avundsjukan spelar stor roll och är en tacksam spelpartner när sådana här händelser spelas upp, är klart. Men är det verkligen den dystra sidan av människan vi ska göda?
Vad får det för konsekvenser för utvecklingen av landet då?
Om det är en skandal att människor följer lagarna, vad kallar vi då det problemet med alla lagar som inte följs?