fredag 28 juli 2017

Kan aldrig vara bra med en så eldfängd debatt, när det råder hög risk för skogsbrand.

Ok, Politiken klarar sig bra, när medborgarna tröttnar ur och är mer intresserade av väderleksprognoser och sommarviner.
Även en gigantisk politisk skandal kan nästan gå obemärkt förbi de flesta av oss, trots att resultatet av den berör oss alla i allra högsta grad. Flera har väl i alla fall hört om IT-skandalen på Trafikverket, som via upphandling av IBM's tjänster, lämnat ut sekretessuppgifter till flera olika länders IT-tekniker som ej är säkerhetsklassade. Att berört Statsråd säger sig vara ovetande till att ansvarig GD har skrivit under att begå lagbrott för att genomförandet av upphandlingen skulle ske, är högst anmärkningsvärt. Andra statsråd som sitter i det Politiska Säkerhetsrådet har känt till det, men tydligen inte tyckt att det varit så allvarligt att det ens varit en tanke på att ta upp det som en säkerhetsrisk. Mycket är märkligt i denna affär och dess eftermäle, som vi troligen inte sett fulla verkningarna av ännu.

Att Misstroendevotum ställts mot de tre Statsråd som kände till/borde känt tillaffären, är väl helt på sin plats, kanske borde även Statsministern fått sin del av skeden också, men politik är politik. Själva ärendet rör sig om något som kan liknas vid landsförräderi. Vår Statsminister, som känt till detta sedan januari, verkar inte särskilt engagerad i själva frågan, utan verkar mer upprörd över att oppositionen samt media rotar i det som han helst skulle vilja dölja för offentligheten. Men det är trots allt oss det berör i allra första och högsta grad. Det är våra uppgifter och uppgifter om det som berör skyddet av vårt land på flera plan, som röjts. Vad kommer verkningarna att bli för oss?
Inte ett ord hörs om detta. Det viktiga är att skydda de som åsamkat och underlåtit att rapportera händelsen.

Vad betyder det för hela vårt system med personnummer och personliga integritet?
Vad blir kostnaderna för oss som skattebetalare för att kompensera denna affärs misslyckande?
Hur ska vi agera nu när våra uppgifter kan finnas till hands för människor som vill utnyttja våra identiteter?
Vilket skydd kan vi förvänta oss att få från Staten när bestalningskrav från olika länder dyker upp i våra postlådor, eller där någon helt enkelt tömt ditt konto via ID-kapning?

De ansvariga som nu efter Regeringsombildningen fått gå, får trots allt gå skadeslösa, detsamma gäller för agerande GD som blivit omplacerad till Regeringskansliet.. Hon fick visserligen ett bötesföreläggande på 70 000. Men det är något som knappast kommer att täcka kostnaderna för skadan.

Men vad händer med oss, vi som betalar allt detta?
Statsministern verkar totalt ointresserad av den frågan!

Det finns också några saker som är värda att nämna i detta sammanhang och som till viss del tagits upp på olika sätt:

  • Outsourcing: Regeringens anhängare vill anklaga Alliansen för att outsourcing gjordes. Idag är det mycket som går den vägen då kompetensförsörjning inte alltid finns tillgänglig internt. Inget konstigt i sig. Men att begå lagbrott för att göra detta, är direkt olämpligt.
  • Jobben: Om nu Regeringen vill värna om jobben, så kanske det vore på sin plats att ett av kraven i upphandlingen hade varit att jobben ska finnas i Sverige och utföras av säkerhetskontrollerad personal. Men det verkar vara en underordnad del i den politik som förs.
  • Transportstyrelsen verkar ha för vana att gå förbi lagar. Det är en kutym inom organisationen. Vi är många som klagar på krångelsverige. Men som företagare förutsätts man alltid följa gällande lagar, medan Statligt verk inte har som norm att göra detta. Vad säger det om lagstiftningen och tilltron till densamma?
  • Vi har en Statsminister som fortfarande hänger sig åt att reagera med reptilhjärnan. Det är tur att hans rådgivare och spin-doktorer får några timmar på sig att styra upp honom och coacha vad han ska säga rent taktiskt. Men det blir så fel ändå. Hans stående replik är att han gör saker "på riktigt" och att alla som inte ser saker på hans sätt är oseriösa, oförskämda eller till och med diskriminerande i någon form. En härskarteknik som är enkel i sitt utförande och kanske effektiv för korta segrar i anhängares ögon. Tror inte att det är något som vinner över tid, särskilt då hans kunskaper om Konstitutionella fel och  Parlamentarism inte verkar vara hans hemmaplan.
  • Att Försvarsministern fick sitta kvar eftersom han hade förtroende av Statsministern, kanske mer visar vad som pågår i det dolda och som inte redovisas för oss medborgare. Det är kanske en anledning i sig att väcka misstroendevotum mot Statsministern?
Så har det då skälvt till något i ankdammen Sverige. Jag hoppas att man lärt sig något, mer än att politik står över människan. Vad som drabbar oss medborgare är långt ifrån lika viktigt som vad som händer när en Statsminister måste avbryta sin sommarferie, för att försöka bortförklara sin Regerings handlande, eller brist på detsamma. Det haveri han proklamerade ena dagen och som oppositionen reagerade på, var inget fel när väl misstroendet kom. Han eldfängda talan för sina ministrars duglighet, som har utsatt oss alla för risker som ännu är svåra att överskåda. Men till oss som kommer att drabbas av haveriet, hade han inget att säga! Hoppas på några rejäla regnskurar nu så ingen skogsbrand tar vid där Statsministern brann av.
 Det vore för mycket just nu!




onsdag 26 juli 2017

Då var vi framme vid det oundvikliga, Regeringskris!

Alliansen ställer Misstroendeförklaring mot Anders Ygeman, Peter Hultqvist och Anna Johansson. Att det förr eller senare skulle ske under mandatperioden, har känts självklart. Att det blev just de som blev utpekade, var väl kanske att det inte går att blunda och lägga sig platt som med DÖ, inte fungerar längre. Vi är framme vid det som från början kändes oundvikligt.

Det är verkligen tragiskt att se vår Regering reagera och Stefan Löfven börjar allt mer likna en karikatyr över den maktfullkomlige Gustav Vasa, som enligt sägnen började gråta när han fick mothugg. Den Socialistiska synen på ansvarstagande slår igenom och allt kan förklaras med att skylla på oppositionen eller det faktum att outsourcing inte alltid är lyckat. Då har man redan där förklarat sig själv som inkompetent i upphandling och organisation, om man anser att ett lagbrott behövs för att göra en upphandling. Varför inte stoppa affären eller helt enkelt riva upp beslutet?
Nej man valde att agera mot lagen trots SÄPO, internrevisor och Riksrevision sagt att det är på väg att begås ett lagbrott. Det säkerhetspolitiska rådet, som Stefan Löfven inrättat, blir inte informerat trots att medlemmar där sitter på uppgifterna. Man säger inget till Löfven, om man vill tro deras egna utsaga. När sedan informationen kommer fram så görs allt för att tysta ner detta, istället för att ta ansvar.

Själv tror jag vi endast sitter i början av denna skandal och framförallt dess verkningar som du och jag kommer att drabbas av. Intresset fokuseras nu runt tre enskilda Statsråd och deras ev framtid. Men vem nämner det respektlösa agerandet mot landet och dess invånare?
Vem berättar för oss medborgare vad som kommer att ske med våra uppgifter och den personliga integritet, när Transportstyrelsen placerat dessa i fel händer?
Vad vi kommer att ställas inför?
Detsamma gäller alla hemligheter runt vår infrastruktur och försvar, samt delar av skyddsorganisationen.
Vilka åtgärder förväntas för att ställa allt tillrätta?'
Jag drar mig tillminnes en långdragen debatt om nyttjandet av våra personnummer i tid och otid, vid handel mm för rätt många år sedan. Då var det ett ingrepp på den personliga integriteten. Nu när Staten lämnat ut dessa till främmande makt, kan man förstå vidden och djupet av den debatt som var då och rädslan för personidentifiering från obehöriga. Nu är vi framme vid väldigt skarpt läge!

Av väldigt många märkliga saker som denna Regering sagt och gjort, kanske detta är den mest signifikanta motsägelsen i den politik de för. "Den mänskliga politiken".
Man utger sig för att se till människan. Man skapar stramare system för att minska både valfrihet och beroendefrihet för människan, medan man utsätter i princip samtliga medborgare för en risk att bli identitetskapad. Man gör det också med ett glatt humör och UPA.

Det finns säkert många tolkningar man kan göra av detta. En är att du som individ i ett Socialistiskt Sverige inte kan förvänta dig skydd av den stat som du finansierar, för att ska skydda dig. Staten använder dina medel för att skydda Socialismen mot dig som människa. Konsekvenserna för detta får du bära som individ.


  • Jonas Sjöstedt ställer sig inte bakom Misstroendeförklaringen. Självklart, han kan gå miste om sin position att pressa regeringen till eftergifter.
  • SD, ställer sig bakom Misstroendeförklaringen, Lika självklart det, av omvänd anledning.
  • Denna Regeringskris känns gediget framarbetad av Regeringen över tid. Den visar på ett mäkta dåligt ledarskap och en ofattbart dålig organisation och maktfullkomlighet.
  • Stefan Löfven, påhejad av några likasinnade, hotar nu med avgång och nyval! Nu pratar vi maktfullkomlighet i sin vassaste skapelse. "Varför ska vi ta ansvar för det vi gör?" Verkar vara inställningen. Inget av denna skandals innehåll kan skyllas på någon annan.
  • Istället för att agera efter sakfrågan så hamnar Statsministern återigen i läget att diskutera SD och vilka som ev ska få stöd av dem. Ointressant, eller kanske är det anledningen till hans totalitära stil. Han använder SD som ett passivt stöd för sina dumheter, genom att placera oppositionen nära SD. Enkelt och hotfullt.

måndag 24 juli 2017

Hur länge får dumheterna fortgå och hur långt har de nått?

Brukar inte med så kort intervall skriva om samma sak, men vi lever just nu i en exceptionell tid av dumheter, dåligt ledarskap och landsförräderi.

Visst kan jag förstå att det kan bli på detta sätt som det nu blivit, med IT-läckorna i Transportstyrelsen. När vi har en Regering som byggt sin politik sedan länge på att inga gränser skall finnas, så varför skydda landets sekretessbelagda uppgifter? Det vore väl att undergräva sina egna strävanden att utplåna Sverige som land. Visserligen verkar Regeringen inte vilja bli invaderad, men däremot exportera Sverige till resten av världen. Vi är ju bäst, så varför hålla på hemligheter när vi ska rädda världen. Under decennier har arbetstillfällen, ekonomi och ägande exporterats ur landet p.g.a. den politik som förts under denna period. Mängder med med misslyckade stödprojekt har startats, medan man svikit de som bor kvar i landet.

Regeringskansliet har blivit ett pampvälde för egen vinning och hur landet egentligen mår, tystas ner via välvilliga medier som väljer att rapporter om trivialiteter och på så sätt försöker vända fokus från det som är viktigt. Inte en enda ledare i ETC skriver om IT-skandalen t.ex. Dala-Demokraten villskylla på Alliansen, under vilkas tid beslutet om outsourcing togs. Man tog dock inte beslut om att  begå lagbrott vid utförandet. Ska man dra denna artikel till sin spets, så agerade oppositionen dåligt och tog inte chansen att skaffa sig några som helst politiska poäng av affären. Man var istället upptagen med att begränsa valfriheten för medborgaren.

Alla människor gör sina val, även de som vill bestämma över oss andra och inskränka vår valfrihet. Ser många som väljer att inte bry sig om vad som sker nu och som kan vara den enskilt största risk landet utsatts för. I alla fall vad vi vet!
Samtidigt som jag tycker det är märkligt, så kan jag också se en trend i skeendet, där politiken främjar sig från människan. Svaret kommer givetvis i form av ointresse för de som styr landet och ointresse att följa lagar och regler. När inte Regeringen gör det, varför ska medborgaren göra detta?
Det är ingen bra trend vare sig för individen eller landet.

Om jag förstått rätt så var det under Alliansens tid som beslutet om outsourcing togs. Att nuvarande Regering sitter tyst och inte agerar när lagbrott begås i utförandet av ärendet, skyddar knappast Regeringen. MEN, det ger en bra bild av det spektakel som verkar pågå över tid i Riksdagshuset, där affärer tystas ner och inte tas alltför allvarligt av oppositionen, för många verkar känna sig skyldiga och då verkar det råda en tyst överenskommelse att inte bråka om det mest väsentliga. Eller tyst, DÖ var en öppen överenskommelse.

Stefan Löfven lyser med sin frånvaro och verkar ta allt med ro, precis som han gör med allt som raserar landet och utsätter oss invånare för. Han verkar gått på myten om sin egna organisation, Socialdemokraterna. Så länge man är Sosse, kan inget gå fel. Man lever med en hård attityd över sin egna förträfflighet och vet att allt går att skylla ifrån sig, precis som vi ser nu. Inget statsråd verkar vilja kännas vid ansvarstagande utan lägger allt utanför sig själv. Är det verkligen sådana stadsråd vi vill ha och fungerar styret av vårt land på det sättet?

Som en lite anekdot vill jag berätta om ett "rundabordssamtal" jag var med om året innan valet. Vi var företagare och politiker runt bordet som diskuterade sakpolitik. Bredvid mig satt Ylva Johansson, numera Arbetsmarknadsminister. Vi diskuterade olika märkliga saker som inverkar negativt på arbetsmarknaden och försökte få klarhet i hur politikerna ser på dessa. Ur den brokiga skara som var med fanns mycket kreativa förslag från både yrkesmänniskor och politiker, men när det kom till Ylva att svara på en direkt fråga, blev svaret: "Jag är politiker och måste bli vald!"
Hon hade ingen som helst åsikt om någonting sakpolitiskt, men ville bli vald och skulle göra allt för detta. En människa med en övertro på att om man bara är Sosse, så reder sig allt.
Vi som ville få reda på hennes ståndpunkt för att eventuellt rösta på henne, fick sitta där långa i ansiktet. För att inte tala om henne kompetenta partikamrater som senare bad om ursäkt å hennes vägnar.

När nu denna affär rullas upp får jag en känsla av att Ylvas kollegor, är lika innehållslösa som hon själv utgav sig för att vara. Man verkar helt enkelt tiga sig igenom detta, som troligen fortfarande i vissa länder skulle anses som landsförräderi och utdömas dödsstraff för. Det lilla som kommer ut skyller man på andra. Att ha ett arbete där man har ansvar för en verksamhet, men inte ser till att få information om den under år, är väl bara det tecken på att man inte är värdig uppgiften.

Själv ställer jag mig frågan om vi som ska vara det bästa landet på jorden, inte är värda en bättre ledning som faktiskt tar ansvar för hur landet sköts och arbetar för dess invånare och inte emot. Det är ändå det uppdraget de fått. Hur ska vi då få stopp på de dumheter som pågår, innan de nått så djupt att landet är bortom räddning?
När jag slås av den naivitet och okunskap som verkar råda på nämnda plats, frågar jag mig om det inte är dags för en politikerutbildning. En teoretisk utbildning som ska innehålla förståelse av ekonomi, socialkunskap, religion samt företagande. Förståelse för försvar, rättssäkerhet, pensionssystem och innebörden av benämningen välfärd. Dessutom minst 15 års arbetslivserfarenhet både som arbetstagare och företagare. Allt för en bättre insikt och förståelse för vad man ska ansvara för. Det tycket i alla fall jag!