onsdag 6 november 2013

Tårtor pajer och demokrati

Tårtning tycks vara den fysiska delen av det som kallas pajkastning. Själv är jag ingen fan av något av det, men kan ändå inte helt låta bli att intressera mig för vad som driver en människa att skicka en ätbar missil i ansiktet på en representant för en stor del av Sveriges befolkning.

För att vara tydlig, så är jag ingen anhängare av SD, nazism, rasism, mm mm. Jag är däremot väldigt intresserad av att vi i Sverige ska anta utmaningen om framtiden och det som gör att vi kan utvecklas som land och individer.

När jag såg intervjuen med kvinnan som ansåg att tårtkastning är en bra metod för att ändra utvecklingen, blev jag lite fundersam på vad hon egentligen hade uppnått med den oefterfrågade metoden i utdelning av fikatillbehör.
Det finns mycket vi kan vara glada för som bor här i Sverige, en sak är öppenheten och tillgängligheten till de demokratiskt valda personer som politiskt ska styra vårt land. Vi har möjlighet till diskussion och debatt med dessa företrädare och även möjlighet till fria val att rösta på de vi vill ska vara med och styra. Men jag är inte helt säker på att dessa ideologiska människor alltid är så enkla att övertyga att de väldigt snabbt byter åsikt, särskilt inte under press där deras eventuella behov av att avskaffa vår öppenhet påvisas av de som själva är emot deras politik.

Tyvärr har alla inte talets gåva och dessa personers behov av att uttrycka sig kan då ta andra vägar. Har man starka åsikter kan man då söka sig till likasinnade och på demokratisk väg försöka nå framgång hos de som är hörsamma för det budskap de har. Opinionsbildning.
 I detta fall handlade det om utvecklingen för Sverige om SD blev en betydande maktfaktor i Svensk politik, vilket de redan är. Att som kvinnan då berätta om den slutenhet som drabbar Sverige om detta blir fallet och samtidigt höra henne försvara sitt agerande blir då en smula ologiskt.
Tyvärr är det nog så att hennes bakverk åstadkommit en större huvudvärk hos politiker och de myndigheter som hanterar säkerheten kring skydd av politiska debattörer och ledare. Risken för att höjda röster för ökad slutenhet nu kommer från en bredare politisk bas, som i sig ger minskade möjligheter till möten och debatt med dom vi bör debattera med.

Jag tror att hon hade haft större framgång i opinionsbildning om Sveriges framtid, om hon bjudit in till ett tårtkalas där var och en fått skära sin bit av kakan. Kanske i representativ storlek som de företräder och därifrån kanske också metaforiskt förstå att i ett demokratiskt land krävs det att man engagerar en mängd människor för att komma till tals och bli en politisk faktor. Det är en process som skall ses över tid där aktioner i ren frustration som ger hinder för möten och diskussion också filtreras bort.