torsdag 25 december 2014

Lycka kan vara att slippa olycka... God Jul till er alla!

Det finns så mycket aforismer om livet i sig, så att skapa några nya känns överflödigt. Livet är spännande och till stor del beror nog detta på att det inte är förutsägbart. Framtiden är per definition osäker sägs det och det är inte allt blir som man tänkt sig. Jag vet inte om det alltid betyder att det blir sämre eller bättre än man tänkt sig, men det konstaterar i alla fall att det blev annorlunda än ursprungstanken.

Såhär i slutet på året faller det sig lite naturlig att se tillbaka på vad som hänt det senaste året och ibland även längre än så. Kanske är det mer påkommet när man är företagare och närmar sig bokslutet, att man är tvingad att se tillbaka på det som hänt.

När jag vaknade i morse, så slog jag upp Expressens sida på "paddan" för att läsa lite om hur Julen sett ut i landet och världen. Lite perspektiv på tillvaron ger det att se hur skyddade i är här i Sverige. Trots det kostar vi ofta på oss att vara rejält otacksamma för vår livssituation, särskilt om det finns någon som gjort något jag själv skulle vilja göra.

Själv har jag haft ett rätt intensivt år och framförallt hösten har varit riktigt tung och snurrig. Vänner och bekanta har bokat resor till när och fjärran för att fira Julen på ett mer avkopplande sätt än i vår svenska julhets. Det är inte utan att jag känner lite saknad av att inte ha gjort på samma sätt, men det har inte funnits särskilt mycket möjlighet för mig att planera för det i år. Jag hoppas verkligen att alla haft en riktigt God Jul, oavsett vilken form, plats eller miljö man firat den i!

Men det som slog mig när jag läste tidningen i morse är att jag för tio år sedan hade köpt en resa till Khao-Lak. Familjen skulle för första gången få fira Jul utomlands, utan stress och i lugn och ro. Vi hade varit där och bott i en bungalow alldeles på stranden två år tidigare och det hade varit en fantastiskt skön semester. Så att istället för som då komma hem lagom till Jul skulle vi fira Julen där, i samma bungalow som två år tidigare.

På samma sätt som jag kände frustration och besvikelse dagen efter att jag köpt resan och direkt fick ställa in den p.g.a. att en i personalen sade upp sig så vi fick lov att stanna hemma för att säkra bemanningen på företaget i Julhelgen, känner jag idag tacksamhet för att vi inte åkte dit. Efter att ha träffat ett antal personer som på olika sätt drabbats av Tsunamin där och då samt att idag läsa om ett antal människor som aldrig fick komma hem till sina kära igen, så inser jag hur lyckligt lottad jag och min familj ändå var och fortfarande är, när vi nu sitter här i och för sig på olika håll numera, men med livet i behåll.

Resan som skulle göra att vårt äktenskap och familj skulle få ny energi, slutade med ett beslut att stanna hemma för företagets bästa och var kanske en av anledningarna att vi idag lever skilda. Så livet blev i alla fall inte som jag tänkte mig det, men resultatet att vi fortfarande är vid liv är gott nog för mig att vara ödmjuk inför livet och dess förändringar som framtvingar nya beslut eftersom nya förutsättningar ofta kräver nya beslut.

Jag sänder i dag mina varmaste tankar till alla som på något sätt drabbats av olycka och fått lova att från den bryskaste förändring tvingats ta ny sats och ny inriktning i livet. Jag inser också att ett surt beslut också kan innebära en stor vinst. Med det så vill jag bara säga att livet ser olika ut för oss alla och vi har alla olika förutsättningar. Ta vara på din tid och kom ihåg att även ett surt beslut kan vara det bäste du tagit.

Jag vill önska alla en riktigt God Jul och jag hoppas att ni firar Julen på det sätt ni tycker är bäst, var ni än befinner er.