onsdag 8 augusti 2012

Lugnet som orsakade stormen

Har lite svårt att helt släppa dethär med Tillväxtverket och dess generaldirektör Christina Lugnet.

Jag är generellt skeptisk till verksamheter som har till uppgift att fördela skattepengar till verksamheter som av en eller annan anledning finner det möjligt att erhålla bidrag för sin verksamhet. Visst finns det verksamheter som behöver stöd av en eller annan anledning, men det är främst urvalsprocessen och handläggningen av detta som jag är skeptisk mot och som jag anser att det finns alldeles för stort utrymme för korruption.

En andra anledning är uppdragets art och de regler som är uppgjord att följas, samt det tredje som är en rent personlig del om hur man i sitt uppdrag tolkar sin egen insats och vad som är viktigt att man själv utför.

Det har genom åren hänt att de två senare anledningarna har stått rent i kontrakurs med varandra och då är fråga hur produktivt systemet egentligen är och vilket resultat vi som finansiärer av detsamma, kan vänta oss?

En fjärde sak som tillkommit under de senaste dagarna är ersättningen som den styrande erhåller för sitt uppdrag och vilka förmåner som denne har vid sidan om lönen.

En av förmånerna tycks vara att om man missköter sitt uppdrag och skapar en intern process för finansiering av sina privata behov av skönhetsvård, får behålla sin lön och bli förflyttad till regeringskansliet som kompetensreserv.
Jag har väldigt svårt att se att motsvarande skulle ske inom den privata sektorn. Har man till detta också gjort uppenbart momsfusk, så hotar en rättegång.

Jag kanske är lite gammalmodig, men jag anser att jag ska kunna lita på regerings- och riksdagsledamöters respekt mot den gemensamma ekonomin vi har i detta land. Därtill kunna ta ansvar för att sköta det på ett sätt som visar resultat för sin verksamhet enligt det uppdrag man fått och även kan deklarera vart alla pengarna tagit vägen. Begär man skattemoral av alla medborgare, föreningar samt företag, så borde väl den offentliga förvaltningen föregå med gott exempel?

Har man en lön på 91000 i månaden, så borde man nästa ha råd att betala sin egen skönhetsupplevelse och inte lägga den kostnaden utöver lönen på oss skattebetalare.

Lugnet som nu har orsakat denna storm borde givetvis inte hållas om ryggen av de som stiftar lagarna om att detta är ett felaktigt sätt att sköta verksamheten, samt gett uppdraget och förhoppningsvis utan vetskap blivit förda bakom ljuset.

En kanske rimlig åtgärd borde vara att Lugnet placeras i kö hos arbetsförmedlingen, för att utreda deras handläggningstider och åtgärder utifrån egna erfarenheter.