onsdag 1 augusti 2018

Earth Overshoote Day 2018

Ok, på lämplig dag innan valet i landet, så är vi framme vid årets dag då vi gjort slut på de resurser jorden kunnat ge oss för i år. Overshoot Day, lite av MP´s Julafton, som då kan se bekymrade ut och visa vilka skatter de vill höja för att rätta till problemet. D.v.s från och med nu bryter vi ner jorden rejält fram till man börjar nytt år och ny räkning. Det är ett bekvämt sätt att göra bokslut och placera jordens resurser i en ekonomisk cykel. För den som vill se allt enkelt, kan då leva glatt sju månader om året och bara blunda resterande fem, till man kan börja le igen. Ungefär som jag och några med mig känner inför vintermörkret, bita ihop fem månader och slappna av i sju. Eller så kan man ju höja några skatter och helt enkelt fixa problemet.... Det sista var ett skämt!


Men är det så enkelt?
Principen för uträkningen från WHO bygger på att vi fiskar alldeles för mycket, driver jordbruk och djurnäring för hårt, skattar för mycket av skogar och mark, släpper ut alldeles för mycket växthusgaser som jorden inte klarar av att hantera, mm mm. Men bryter vi ner jorden i princip halva tiden, så är väl risken att återväxten hela tiden blir sämre?
Så ser man utvecklingen istället för på årscykeln så är hela jorden på väg mot undergång!
Kanske skulle vi få ett annat perspektiv om vi gjorde uträkningen per dag istället, då skulle Overshoot börja strax för kl 14 varje dag.
Frågan är vad som ska göras åt detta?

Det är en fråga som är relevant att ställa varje parti i årets val. Själv blev jag inbjuden av MP att spela Volleyball om detta, men avstod. Kändes inte relevant.

Man kan givetvis se hela frågan i olika perspektiv, men i slutänden fastnar i alla fall jag på den stora frågan och då menar jag den STORA FRÅGAN: Hur ska vi hantera befolkningsökningen?
För hur det än är, så om vi ser till de resurser jorden kan ge för att vara i balans, så är vi i princip knappt dubbelt så många fler på jorden, än vad den kan försörja. Hur lyder de olika partiernas planer inför detta? Skattehöjningar ger klirr i statskassan men bidrar det till en bättre balans i världen genom att skatta ur mer ur människan i Sverige, eller är det några andra åtgärder som behövs?
Det är absolut ingen lätt fråga, men alla borde ge ett väldigt tydligt svar på detta, för att visa var de står!

Att inom landets gränser införa olika typer av straffskatter och skattehöjningar, eller subventioner av el-cyklar, löser absolut inte problemet. Det visar kanske mer på en avvisande attityd för den stora och svåra anledningen: Befolkningsmängden. Man tittar ensidigt på miljön och vänder orsaken ryggen, ett vanligt politiskt agerande för att slippa sätta fokus på svåra frågor och beslut. Vi skulle egentligen behöva minska befolkningen, det är en dellösning på problemet. Historiskt sett så har vi haft farsoter och krig som eliminerat befolkningsutvecklingen. Men nu när vi får bättre läkemedel och krigar mindre, så går vi mot gemensam undergång. En lite otäck bild att ta till sig, av en i sig bra utveckling men som skapar en dålig förutsättning.

I Sverige som ofta ställer sig som ett föregångsland i allt, har man sett till att vi inte längre är självförsörjande på mat. I grunden ligger helt vansinniga beslut för detta. Men år som i år märker man av att landets ledning genom tiderna satt sin förhoppning till att "nån" ska sörja för vår försörjning och brandbekämpning, mm. Vi kan marknadsföra oss som enormt generösa mot allt och alla, genom att ta risker och inte vara autonoma i de områden som gäller säkerhet och försörjning för oss själva.

Flera partier har pratat om att vi måste bli fler i Sverige, men hur rimmar det mot både försörjning och Overshoot? Det är ingen lätt fråga, men med tanke på hur snabbt befolkningen expanderar, så måste ett svar finnas, innan vi går under. Är gränsen inte nådd nu, så kommer vi att vara framme där en dag och hur ska vi agera då? Planen måste finnas!

Fördelning är givetvis en enkel lösning, men den löser inte frågan om att vi fortfarande är alldeles för många på klotet. Fattigdomen minskar statistiskt sätt på jorden, vilket är bra. Frågan är hur fattigdomen sett ut om vi bara var hälften så många? Kanske utrotad?

Det är inga lätta frågor, men de måste besvaras och jag tycker att samtliga partier är värda att få frågan ställd till sig och skyldiga att avkrävas svar.



  • Givetvis så kommer det utspel om hur kriser ska elimineras, nu när det pågår en nationell brandkris. Det märkliga är att det är väl en av grunderna att styra ett land, att ha en beredskap för kriser som kan komma? Alliansen har gjort sitt utspel och pekat på en rad punkter som i sig är att välkomna. Den första, att införa ett Nationellt Säkerhetsråd under Statsministern, trodde i alla fall jag, redan existerade. Eller i alla fall borde existera, i annat fall så är vi totalt blåsta här i landet! Vem har varit så naiv att låta det rationaliserats bort i tron om att allt gott finns i Sverige?
  • Den sista punkten: Ge flygklubbar uppdrag att flyga bevakningsflyg, är inget nytt. Det fanns på den tid jag var aktiv i en flygklubb, men togs av besparingsskäl bort i början av 2000-talet. Många protesterade, men den sittande Regeringen ansåg inte att det var deras sak att hålla ett vakande öga på det som kunde bli en nationell brandkris.
  • Trump: Det finns mycket att säga om Trump och det är många som ställer sig frågan hur han överhuvudtaget kunnat bli president? Många av de som ställer sig den frågan hyllar också Sverige som demokratiskt föregångsland, med anledning av att vem som helst kan bli Statsminister här...
  • Apropå Trump, så har jag hört många resonemang om att han sitter där han sitter p.g.a. korruption. LO, som bidrar till S ekonomiskt samt lovar att ett stort antal av deras medlemmar skall rösta på S, är det någon som tror att de gör det utan motprestation?  Det är lätt att tro att Stefan Löfven är placerad där av LO, korrupt eller inte?
  • Opinionen för att skaffa eget brandflyg, börjar tydligen nu svänga, efter att Sverige inte längre är högprioriterat, då Greklands bränder skördat fler offer. Lite som: man saknar inte kon förens båset är tomt! Jag hoppas att årets kriser, eller egentligen hela denna mandatperiods kriser, ger lärdom till styrande att vara mer framsynta för landets väl och ve, inte bara för sin egen del.
  • Att vara aktivist och stoppa flyg, är tydligen också ok? Att nyttja antidemokratiska åtgärder för att visa upp sig själv och sin ståndpunkt. Själv är jag inte alls för detta utan tror mer på opinionsbildning. Men mycket stöd har hon fått Elin. Trodde våran flamsminister skulle komma sättande och vinka med en Taxfree-kasse som stöd. Kanske har det hänt, men jag missat det.
  • Har inte riktigt fått kläm på när det är ok att agera odemokratiskt och inte. Jag har inte heller förstått vem det är som bestämmer detta?
  • Som sagt befolkningsmängdens inverkan på vår jord beror knappast på bristen på el-cyklar. man kan nog inte åtgärds dessa med höjda bensinskatter heller. Men att lägga ner förlossningsavdelningar, dra in på psykvård och låta vapen och knark strömma in i landet, kan ha en viss inverkan på detta. Precis som isolerade utanförskapsområden där krig råder. Det är nog åtgärder som hjälper mot befolkningsökningen.