onsdag 25 juli 2012

Sommar sol och salta bad

Nu är det ett tag sedan jag bloggade och skrivlusten kom farande som ett jehu genom fönstret här på kontoret. Lite lugnare idag och jag är glad för det trots att jag som företagare kanske borde känna viss stress för en lugn period.. Men det gör jag inte idag!
Det finns alltid att göra så det blir att börja i "att göra" högen och bena sig fram till bordsytan.

Egentligen borde jag kanske ta vara på tiden lite bättre och vara ledig nu när det går att vara ledig produktionsmässigt. Dagen till ära så är det också ett fantastiskt sommarväder som jag borde nyttja på ett bättre sätt än att plöja pappershögar, men gör jag det inte idag så blir det jobbigare de dagar när allt ska hända samtidigt, så det är bara att bita i det sura äpplet för att ligga steget före.
Jag har haft en veckas semester i sommar, en helt fantastiskt skön vecka i Grekland med min dotter och nu när jag är hemma igen så känns det lite svårt att bara vara ledig. Jag vet inte varför det är på det viset, men med ansvar för ett företag och flera anställda gör att det känns svårt att koppla av på hemmaplan. På något sätt kryper ett dåligt samvete på mig om jag bara tar ledigt och inte jobbar på som vanligt med allt som man som företagare behöver jobba med för att alla anställda ska känna sig trygga och omhändertagna.
Jag tror allt beror på en kombination av personlighet och villkoren för att vara företagare i Sverige.
Som jag ser det så är företagsklimatet anpassat efter större företag med en stor overheadorganisation som kan fylla upp för varandra under semestertider. Som småföretagare sitter man oftast på flera positioner själv eftersom det inte finns ekonomiska möjligheter att ha en stor ickeproducerande avdelning på företaget, med allt vad det innebär i olika deadlines för löner, fakturering, skatter, statistiklämnande, underhåll, förberedelse för bokslut, samt det man själv ska producera, gör att det i princip är omöjligt att ta två veckors sammanhängande sommarledigt.

Att alla har rätt till tre veckors sammanhängande ledighet är säkert bra för återhämtning och vila, men hur lägger våra myndigheter upp det för oss småföretagare? Behöver inte vi också sammanhängande ledighet och återhämtning?
Jag gillar att jobba och gör det oftast med glädje, men även jag har behov av återhämtning och vila. kanske framförallt mental vila från det ansvar som det ändå är med ett flertal anställda och flera verksamheter och deras skiftande driftsvillkor. Att få en veckas ledigt med sol och salta bad är för mig nästan ett måste för att kunna orka köra på i det tempo som ändå råder under större delen av året. Det är helt enkelt något som jag prioriterar i mitt liv. Allt har ett pris och jag avstår mycket till förmån för mitt arbete som kräver mycket av mig. Det skulle underlätta för mig som företagare om våra myndigheter och överförvaltare tog sig en funderare och gjorde slag i saken att förenkla och förbättra för oss företagare, så även vår hälsa och arbetsmiljö/belastning åtminstone blev i paritet med den som vi förväntas ge våra anställda.

Jag får emellanåt från privatpersoner höra hur bra jag har det som företagare som har råd att åka utomlands på semester, för det är inte alla som har råd med det. Och visst är det så! Jag är glad att jag kan åka på en veckas semester och det finns de som inte har råd med utlandssemester, men måste jag belastas med dåligt samvete för dessa personer bara för att jag är företagare? Som jag förstått så är det långt fler än bara företagare som reser utomlands, vilket är deras ansvar mot de som inte har råd att betala en utlandssemester?

På något sätt är detta signifikativt för föratagande som jag känner det, att bli ansatt från två håll. Där styrande ger så mycket skyldigheter och snåla tidsramar att det är svårt att vara ledig och där privatpersoners attityd vill belasta en med skuld för den lilla ledighet man kan ta ut. Det är tur att man har sin drivkraft kvar runt ens idéer som man vill utveckla.

Att en del privatpersoner har ett märkligt synsätt och attityd mot företagande är inget som man kan bemöta i diskussion, för där handlar det oftast om att tro, och den som tror något benfast överger sällan sin tro, hur improduktiv och destruktiv den än kan vara. däremot så hoppas jag att våra politiker som ändå skall se till vårt lands bästa, kommer till skott med utlovade reformer för underlättande av förtagande. det finns en stor potential i företagande för arbete och välfärd, men låt även oss få bra förtsättningar och tid för återhämtning.

Själv behöver jag sol och salta bad!