fredag 14 februari 2014

Alla dessa dagar

Det finns dagar och det finns dagar... det finns dagar för snart allting. Allt från kanelbullar och kramar till Tomtar och Alla Hjärtan.
Om jag är rätt informerad så är Alla Hjärtans dag en modernare variant av St. Valentin dagen. En dag man började fira redan på 400-talet till minnet av St Valentin. Visst här i Svedala kände vi väl kanske inte riktigt till vem Valentin var, och när han väl dammades av så var det i form av Alla Hjärtans Dag. En inte alltför vågad gissning är väl att sättet av själva firandet är något som importerats från det stora landet i väster.

Det finns säkert 365 olika kommersiella särdelar som skulle behöva en egen dag för att marknadsföras och visst är det många som hänger på trender att köpa dagens special om inte annat för att visa att man hänger med. Andra väljer det motsatta och vägrar låta sig kommersialiseras och ställer sig helt vid sidan om allt som har med dagen att göra.

Hörde även på radion igår att det finns ett stort genusperspektiv i denna fråga också, där det största kravet ställs på män att komma ihåg sina kvinnor, ungefär som bröllopsdagar, förlovningsdagar, födelsedagar, namnsdagar, mm.mm. Ibland verkar det som om själva grunden till existerande kärlek mellan makar ligger i just det att mannen måste komma ihåg sin kvinna speciella datum.
Vad som händer däremellan är lite mer höljt i dunkel..
Att detta sker just runt St.Valentin dagen är lite speciellt, eftersom Valentin var en man...
...men traditioner ändrar sig med tiden...

Själv har jag svårt att uppröras över att det säljs blommor som aldrig förr, bakas en och annan hjärtformad tårta och det kursas små kitchiga kuddar i forma av hjärtan med allehanda kärlekshälsningar på. Jag är för att visa uppskattning! Jag är även för alla som vill visa uppskattning!

Dock kan jag kan tycka att "alla dessa dagar" urholkar en del av budskapet kring de som känns särskilt angelägna. Går man också in i den mer rutinmässiga aktionen att hänga med i alla dessa dagar, blir även budskapet lite urvattnat i det man gör. Jag tror att man ska visa uppskattning med hjärtat.
Själv väljer jag lätt bort kanelbullens dag mot ännu en  Alla Hjärtans Dag. På den tiden jag arbetade som VD för ett hyfsat stort företag, firade jag alltid den dagen med personalen.

Allt behöver inte kosta och hur svårt kan det vara att säga några uppmuntrande ord till sina nära och kära? Vill vi också ta på oss rollen som glädjespridare kan vi även säga det till människor vi möter, arbetar med eller som befinner sig i en situation där de behöver extra kärlek och omtanke.

Så det jag vill säga idag är att det är aldrig fel att visa kärlek och omtanke vilken dag på året som helst! Att det finns en alldeles speciell dag, visar kanske bara på behovet av och hur viktigt det är att vi visar varandra uppskattning, kanske särskilt i dag då jakten efter den stora lyckan gör att vi missar de små gärningarna som hjälper oss framåt i vardagen.
Jag hoppas också att vi kan visa det till alla runt om oss och till alla som verkligen behöver vårt stöd.
Jag önskar alla och en var en riktigt härlig Alla Hjärtans Dag! Kram