onsdag 23 april 2014

Skapa möjlighet till arbetstillfällen

Jahapp, då är det valår och debatten om vår vardag går vidare. Eller debatt förresten, pajkastningen tar fart kanske man rättare sagt skulle uttrycka det. Det levereras falska siffror om vår utveckling, det pratas haverier och misslyckanden, samt ges löften som är orimliga att infria. Läser man tidningarna och lyssnar på nyhetssändningar så får vi en otroligt skev bild av hur Sverige ser ut och vad som pågår i reella försök att hitta en bra utvecklingskurva för Sverige. Man söker enskilda fall som skall svärta hela verksamhetsområden, för att skapa opinion mot reformer som sätter kvalité i första rummet. Kanske är det för att den tanken är så ny och att det samtidigt är så utmanande med valfrihet där demokratin hamnar direkt i var mans hand, som gör att gamla stelbenta organisationer med förmyndarambitioner gör allt för att stoppa utvecklingen och vill återupprätta hur landet såg ut förut när vi hade betydligt mindre valfrihet som medborgare.

Det finns givetvis mycket problem att lösa på vägen för ett samhälle i konstant utveckling  och vi kommer hela tiden stöta på nya problem att ta hänsyn till. Därför är det lite spännande att höra de som verkligen vill att allt ska bli som förr igen. Själv undrar jag bara vilket "förr" är det som man vill ha tillbaka? Finns det någon tidpunkt där hela världsalltet hade en balans på alla plan samtidigt och är det i så fall just den punkten som man vill eftersträva, eller är det en annan punkt där man som individ hade det bättre än någon annan, som lockar?
Själv tror jag att det blir väldigt svårt att t.ex be alla utvecklingsländer som kommit starkt under de senaste åren och som är med och drar världsekonomin, att backa tillbaka till en nivå som passar oss här uppe i ett litet land i norden som allra bäst. Samtidigt tror jag inte heller att vi själva är särskilt benägna att sänka vår egna standard till den nivå som rådde vid den magiska punkten "förr".

Min övertygelse är att mer se framåt och försöka förbreda sig så bra som möjligt för det arbete med alla skiftningar som kommer ske på vår fortsatta resa. Både som privatperson och som företagare är jag väldigt intresserad av att ta del av det som styr min vardag. Jag vill själv kunna bidra med arbetstillfällen, utveckling och samtidigt kunna ha en dräglig privat miljö att leva i. Hamnar titt som tätt i diskussioner om villkoren för att vara egen företagare och blir nästan mörkrädd av hur synen på och kunskapen om oss som valt att försöka leva på att bidra till landets försörjning via eget risktagande är. Det finns alldeles för lite förståelse för hur mycket tid och energi som vi måste lägga ner på allehanda byråkrati och regelverk med väldigt lite verkan, innan vi ens kommer igång med företagandet. Det är också populärt att skjuta över ett stort ansvar på oss för att skapa arbetstillfällen, utan att man för den skull förstår villkoren för att ha anställda.

Jag tror mig kunna säga att det finns en stor vilja att kunna bidra med arbetstillfällen för både unga och gamla, bland företagare i vårt land. Tyvärr (eller kanske så ska man säga, Trots allt) så befinner vi oss i en global utveckling som påverkar våra möjligheter att konkurrera på, vi måste i Sverige skapa en bra plattform där våra företag kan utvecklas och växa för att möta den allt hårdnande konkurrensen. Därför tror jag att det är viktigt att man försöker uppdatera de rådande regelverken så det gör det möjligt för Sverige att möta konkurrensen på det internationella planet.  Detta samt att man även stävar efter att ha en så bra startplattform för morgondagens innovationer och idéer och för de som ska driva dessa. För en sak kan man med säkerhet säga, det kommer aldrig bli som förr igen.

Har själv under en period arbetat med möten mellan politiker och företagare och en av de mest intressanta sägningarna jag hört hittills, är att politiker tänker kortsiktigt medan företagare tänker långsiktigt. En reflektion som jag tycker verkligen är på sin plats valåret till ära. Vi företagare är vana vid att konjunkturen varierar och önskar att politiker kunde ta beslut som underlättar att möta dessa svängningar. Tyvärr verkar det som om den mer tvungna politikerkonjunkturen med valår vart fjärde år är mer intressant att bevaka för deras del. Därför blir det extra svårt för oss som vill driva företag långsiktigt att titta mer än något eller ett par år framåt, något som verkligen påverkar möjligheten och inställningen till större risktagande.

Så min uppmaning till de som vill gynna Sveriges position är att börja se framåt och skapa så bra klimat som möjligt för företagsamheten, den som bygger Sverige. Tappar vi i företagsamhet så tappar vi i välfärd och välstånd.