fredag 4 maj 2012

Socialstyrelsen rekommenderar ljudfria konserter!

Nja; inte riktigt så, men lite provocerande kände jag för att vara.

Visst är det skönt att ha en myndighet som tar ansvar för allas bästa och verkligen ser till människan alla behov och begränsningar.
Socialstyrelsen överväger att sänka gränsen för de ljudnivåer som får spelas, och gäller det vad jag förstår PA-förstärkt musik.
Jag ska inte raljera över en enskild forskares resultat och konklusion av det han gjort, men jag tycker att det är intressant att göra ett svep över vad som inryms under detta och vilka eventuella konsekvenser det kan få.

Jag tillhör den generation som gick på konserter med sån massiv ljudvolym att en krock i 50km/h kändes som en klapp på kinden. Vi visste om att det fanns en uttalad konkurrens om vem som kan spela högst, och med dom förutsättningarna tog vi med lämpliga hörselskydd för upplevelsen av en energifylld konsert ville vi inte vara utan.

Att man senare har följt utvecklingen och skaffat bättre utrustning och fler kompetenta tekniker, har gjort att konserter idag oftast är med njutningsbara och en lisa för själen både som hör- och synupplevelse. Det finns idag regler för ljudnivåer som jag själv tycker är bra och hanterbara. Problemet är bara att alla följer inte dessa, och det finns ljudtekniker eller kanske mer "ljudfixare" för att inte sabba namnet ljudtekniker, som inte förstår vad de håller på med och som absolut inte håller sig inom de givna ramarna. Trist men sant.

Jag tycker att man skulle vara bättre på att följa upp de regler som redan finns, än att sätt upp nya som inte heller de kommer att följas om man använder samma kontrollsystem som idag. Det blir bara de stora eventen som kommer att bli kontinuerligt kontrollerade och det kanske är på dessa ställen som konsekvenserna också blir som störst om publiken inte får den upplevelse de betalt för.
För hur det än är med nytta och hälsa, så vill vi också emellanåt få en kick av något vi uppfylls av och vill känna att vi är en del av. Ska vi då stå på avstånd och inte känna den känslan, kommer vi då att gå dit över huvud taget?

Det märkliga med ljud, är att det finns ljud överallt. Nästan överallt i alla fall.
Och ljud av olika slag kan vara en del av upplevelsen, går på en motorshow och dämpa ner ljudet hur kul blir det då? Gå på en slutspelsmatch i ishockey på Hovet och be allla dämpa sig. Eller gå på en flyguppvisning där inga motorer får låta, för att inte tala om att sitta på en rolig teater med en hästskrattande gäst i örat, som spränger alla ljudvallar som finns. Hur ska vi komma till rätta med dessa problem?
Jag vet inte om det ens är möjligt att komma ut och kontrollera alla riskmoment runt ljud, så en stor del av problemet kan lösas genom att tillhandahålla hörselskydd av olika slag. Då har den enskilde möjlighet att ta ett eget ansvar också.

Givetvis bör de gränser som finns idag hållas och det finns bra system med möjlighet för dokumentation av musikeventet, så varför inte börja där i större utsträckning. Givetvis borde det också finnas på akustiska event, eftersom även dessa ljudnivåer kan nå skrämmande högt.
För det är väl så att det är problemet med ljudet man är ute efter och inte musikstilen?

Rock on!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar