tisdag 22 maj 2012

Konst....

Jag tycker det är intressant med konst. Det kan väcka alla typer av känslor och även frågeställningar från betraktaren. Kommer ihåg när jag var på det stora konsmuseet i Danmark, Louisianna, har jag för  mig att det heter. Utställningen då var "På randen till kaos". Efter ett par timmars besök var jag så omtumlad och påverkad av konsten att jag hade svårt att gå och tänka på samma gång. Det var allt från bildkonst till rörliga installationer som sakta men säkert bröt ner ens motståndskraft mot att ta in alltför konstiga visuella intryck och verkligen skakade om en själ i grunden.

All konst är inte lika påverkande och koncentrationen av konst kan också påverka en att stänga av intrycken från att ta in för många saker, utan man blir lite mer fokuserad på vissa delar. Konst påverkar oss alla på olika sätt också, vilket är intressant. det har hänt många gånger då jag upptäckt och fastnat för en viss del i musik eller bild och försökt diskutera detta men mötts av någon som bara sett helheten och inte fördjupat sig nämnvärt. Inget fel i det, vi använder konst på det sätt vi själva vill.

Detsamma gäller troligen också de som livnär sig på att skapa konst. En del vill skapa flöden och tolkningar, medan andra bara vill förmedla en stilleben.
Frågan som ibland dyker upp är också: "vad är konst?"

Jag är absolut inte rätt person att svara på det, men jag tycker ändå frågan är rätt intressant. För hur det än är så kan man visa upp en konstnärlig sida i ett media, som i ett annat inte alls räknas som konst.

Var på en Indisk restaurang häromdagen och åt en fantastiskt god middag med några vänner. När vi satt oss vid bordet, så upptäckte vi den konst som fanns på väggen bredvid oss och reagerade, som jag tror fler reagerat som suttit på samma ställe, med lite lätt fnitter.
Vi sitter nu i en lokal som visar den Indiska kärlekskonsten Kama Sutra.
Lite intressant att konsten att njuta av varandra är en gammal konstart i sig. men å andra sidan så har väl kärlek och sex varit något otroligt drivande för att föra människans överlevnad framåt.

Bilden vi satt vid, visade en otroligt avancerad sexakt mellan man och kvinna, med två kvinnliga assistenter. Det är lätt att lämna ornamentet där, men man kan också låta sig påverkas...
Kanske inte att direkt ta efter och försöka sig på just den varianten, är nog inte tillräckligt vig för det...
Men det som slog mig är med vilken attityd vi betraktar budskapet.

Här sitter vi på restaurang och äter bredvid en gymnastisk uppvisning av kärlekskonst som inramar själva stället. Helt ok.
Hur hade vi tyckt att det varit om det istället varit målade bilder med Kama Sutra motiv. Jag antar att konstnären hade ungefär samma utgångspunkt att förmedla en känsla av vad kärlekens konst kan ge för njutningar. Men hade det känts lika ok att sitta i den omgivningen?
Jag är inte helt säker på det.

Om man istället hade valt att visa fotografier på människor som valt att testa instruktionsboken fullt ut, är jag nästan helt säker på att vi blivit lite obekväma med att sitta och ha en trevlig middag. Troligtvis hade det varit några färre barnfamiljer där också.

Som sagt; jag är inte den som är expert på att tala om vad konst är och vart gränsen går mellan konst och pornografi. För hur det än är så förmedlar alla uttrycken samma sak. Men lite intressant är det hur vi tolkar och upplever bilder, skulpturer och musik. Något som berör de allra flesta av oss, även om vi inte vill erkänna det.

Konst stimulerar och retar och tar plats med sina frågeställningar. Vi behöver både och för att hålla hjärnan igång.

Trevlig konstsommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar