fredag 13 april 2012

Sömn.. ..hightech

Har gjort det förr och gjorde det igen, snubblade över en tidningsartikel som beskriver hur svårt det är att välja rätt kudde. Japp... Rätt kudde...!
Jag vet inte hur länge sedan det är som det började lanseras speciella nackkuddar att ha i sängen. Det känns som runt 20 år sedan, kanske något längre. Frågan är bara; hur överlevde människan i 120 000 år fram till 1980-talet, utan nackkuddar och en specialdesignad sömnverkstad?

Jag håller med; sömnbehovet är stort och det är viktigt att kunna vila ut.
Men är det verkligen hightech att sova?
Har vi inte med alla medel och oroliga artiklar skapat ett sömnmönster där vi mer funderar över om vi ska våga somna, ifall vi inte sover rätt, istället för att slappna av och krypa in i nattmössan med ett rent samvete?

Vi har i stort sett samma kroppsliga design nu som när vi en gång klev ut på jordens yta och tog plats i dess något skakiga omgivning och mycket av primitiva behov och vanor har följt med sedan dess. Basbehoven med mat, vatten, rörelse, sömn, sex, samt nr 1 & 2, är något vi haft med oss sedan dess, annars hade vi inte kommit såhär långt.
Jag hörde en sömnforskare en gång som beskrev vårt behov av att sova tillsammans och att det var mer praktiskt om någon var vaken och hade koll på omgivningen för att varna om det fanns något hot från det som hotade oss då, vilda djur och andra stammar. Sömnen blev då på något sätt automatiskt fördelad så att alla hade en liten vaktperiod under natten. Låter otroligt praktiskt.
Vi låg också ofta på marken på ett ihoprafsat underlag av halm, ris eller liknande. Tempur var ännu så länge ouppfunnet.

120 000 år kan gå rätt fort...
Den kognitiva delen av vår hjärna har utvecklats mycket fortare än kroppen i sig, måste man väl ändå säga. Följer man de senaste 50 åren så har det hänt så mycket i vår miljö att vi nästan borde reklammera oss själva.
För har vi samma sömnmönster kvar idag där vi gärna spanar efter hot i natten, så är det kanske inte ett direkt hot av en sabeltandad tiger vi idag lyssnar efter. Det vore direkt oklokt och vi är väl smartare än så. Vi fylls av funderingar hur vi ska klara att fylla livet med det som livet ska fyllas med. Det finns onekligen en massa krav som vi måste uppfylla, men vi är rätt bra på att fylla på lista med krav själva också, bl .a funderingarna över hur vi ska klara amorteringen på hightechsängen som vi ska sova så mycket bättre i. Då kan man ju fundera på om investeringen blev så lyckad?
Skapa en miljö med mindre oro kan vara lättare sagt än gjort, så varför belasta sig med mer krav?

Givetvis bör vi ha en skön säng och kudde, men man får inte alltid bättre sömn av en hög prislapp.
Att ha lite marginal på kontot ger också bra sömn!

Sov gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar