måndag 9 april 2018

Bara en fråga..

Tänk dig att du står inför en allsmäktig ledare som har svaret på allt och du bara får fråga en enda sak: Vilken fråga skulle du ställa?

  • Vad är meningen med livet?
  • Varför finns det orättvisor?
  • Vad är rättvisa?
  • Varför finns sjukdomar?
  • Varför finns hat?
  • Vad är kärlek?
Ja, det finns mycket man skulle vilja fråga, men vilken fråga väljer man när man bara får ställa en fråga? Risken är ju att svaret bidrar till en mängd nya frågor och så hamnar man i ett läge där man är "still confused, but on a higher level". Eller inte! 
Kanske bidrar svaret till att ens fundament helt raseras, för att man tidigare valt en livssyn som den allsmäktige inte alls hade i sin åtanke. Det är mycket som kan hända om man bara får ställa, eller har en fråga.

Tittade i kalendern i morse och såg dagens datum 2018-04-09, på dagen 78 år sedan Nazi-Tyskland ockuperade Danmark och Norge. Våra grannländer tvingades leva under en allsmäktig ledare som inte riktigt hade samma agenda som de själva. Eller för att vara lite mer noggrann, det fanns de som ville ha det på hans vis även inom länderna och Quisling har efter det blivit ett begrepp för landsförrädare. Men livet förändrades för samtliga invånare och många sökte sig till kyrkan för att finna svar och stöd i det rådande kaoset som brutit ut.

Jag såg också en markering i min kalender, en ilsket röd markering, som markerar detta år som ett valår. När valåren dyker upp brukar det också figurera ett antal politiska ledare som gör anspråk på att vara allsmäktiga. Det finns de som ser sig som representanter för sina väljare, men det finns också de som endast talar om makt och använder maktens språk för att till vilket pris som helst behålla sin position. Själv tror jag efter att ha följt politiken i 40-år, att det borde finnas en personlighetsgranskning för ledande politiker som urskiljer om de är lämpade att tillföras "makt". Det är långt ifrån alla människor på denna planet som är lämpade att ha makt över andra och så är det även inom landet. Det är även rätt många som kan göra nästan vad som helst för att få makt eller få behålla makten de har och det brukar synas väldigt klart under ett valår.

Bara en fråga...
Ett sätt att behålla makten är att försöka få alla medborgare att bara fokusera på en fråga, den frågan som alla spindoktorer och reklammänniskor, skapar en väl drillad organisation att marknadsföra. Man kanske inte marknadsför priset för just den frågan, men man riktar in sig på den fråga man tror ger mest röster och andra grupper försöker man senare köpa med bidrag eller löften, som inte helt sällan rinner ut i sanden.
Det intressanta är att vi som bor i landet och som har mängder med frågor om hur det sköts eller vilket pris vi måste betala för att olika ledares drömmar om ett land som kan kallas Utopia realiseras. Ett land frikopplat från världens påverkan och som verkligen ger allt till alla utan att ett pris måste betalas av någon
.
Ska vi verkligen nöja oss med att bara få en fråga besvarad, samma fråga som vi blir presenterade att det är den vi ska ställa?

Själv tror jag att vi alla lite till mans skulle ställa våra hjärtefrågor på ett papper och sedan skicka runt till alla partier både på riksplanet och lokalt, att svara på innan valet. Allt för att få en lite bredare bild av vad de som aspirerar på "makten", (märkligt nog inte förtroendet), att styra landet. Rentav skulle ett flertal personer, om de vågade se svaren utan färg och som vågar utmana sig själva, välja ett annat parti som ligger närmre deras egna åsikter, än det de valt tidigare. 
Jag tror det var Lasse Åberg som en gång sa: "Svensken röstar rött, tänker blått och jobbar svart!" En inte helt dum analys som kan kopplas till det jag nyss skrev.

Det finns verkligen ett antal partier som bara har en fråga som de går till val med. Hur smart är det och hur smart är det att rösta på dem? Man lär aldrig få reda på priset för deras fråga och tar man MP som exempel som kommer ur en miljökämpande organisation, så tvingas de kohandla bort sin egna"politik", för att få behålla den åtråvärda makten och personliga förmåner de har i Regeringen. Själv tror jag att alla enfrågepartier borde avvecklas och bli lobby-grupper där de kan påverka hela det politiska systemet utan att göra avkall på sina hjärtefrågor. Men det är klart, det är mer välbetalt att vara politiker i en Regering än den idealist man gärna vill marknadsföra sig som.

När saker blir komplicerade finns det alltid olika hjälpredor som vill förenkla problemen och göra dem begripliga. Gärna också genom att hålla dem borta från sitt eget ansvar och bara skylla ifrån sig. Ju svårare en fråga ter sig desto enklare lösningar kommer ytterligheterna på.

Det är inte helt ovanligt att det från vänster kommer in en mobb med stenkastare för att göra politiken med gräsrotsvänlig. Till sin hjälp har de haft en komiker som översatte vår interna brist på initiativ, framförhållning och kunskap, till ett resonemang runt Pizza, Coca Cola och Netflix. Ett helt bisarrt sätt att beskriva segregation och brist på mottagning och integration. Å andra sidan så kommer stöveltrampande gaphalsar med slagträn och fanor in från höger, som till sin hjälp har en lokalpolitiker som ville förenkla "mottagandet" av flyktingar med hjälp av en kulspruta på Öresundsbron.
Själv tror jag inget av detta är särskilt lämpligt att anamma. Men när krafttag krävs i jobbiga situationer så blomstrar enkelhetens lösningar, precis som när Tyskland eller Sovjet skulle ena sin  av ledningen utvalda befolkning, med andra ord de som trodde på enkelfrågorna. Med historiens hjälp kan vi se hur det gick med dessa ismer. Tyvärr verkar alltför många ha glömt det eller helt enkelt inte intresserat sig för det.

Jag ser ett land som faller sönder och skillnaden mellan beskrivningen av det som Utopia till den verklighet vi lever i, verkar bara bli större. Det jag önskar mig inför detta år är tydlighet. Tydlighet från politiska ledare, kyrkliga ledare, men också från oss invånare om hur vi vill att landet ska se ut. Jag ställer bara en fråga: Vad gör du för att landet ska se ut som du vill ha det?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar