måndag 1 januari 2018

2018, nytt år nya möjligheter.

Visst, vi har möjlighet att starta om, börja med något nytt, eller välja en ny väg hela tiden. Men vid ett årsskifte känns det kanske ännu mer att man gör det med eftertryck. Lite som att göra ett bokslut och för att analysera vad som gått bra eller dåligt, för att sedan lägga upp en ny strategi.

Samtidigt händer det saker hela tiden som vi ändå måste ta med i vår liv och förhålla oss till. Saker som varken startar eller stoppar i och med nyår, men som kanske visar sig som allra starkast på Nyårshelgen, bristen på empati.  Själv upplever jag att det är något som ökat i samhället och som sakta smugit sig på.

Jag kommer ihåg min egna barndom med nyfikenheten på smällare. Samtidigt som man fick stränga order att hålla sig borta från smällen och inte utsätta människor och djur för smälleriet, så var det lite kul att se hur det kunde stänka upp lite snö eller sand om man stack ner smällaren i marken. Visst hände det olyckor där någon oförsiktig gjorde illa sig själv, men jag kommer inte ihåg att det riktades smällare och raketer mot människor och djur. Inte heller att det sköts inomhus eller i tunnelbanor. Fick en mindre chock för ett par år sedan då jag besökte Djäkneberget, en känd samlingsplats här i Västerås med fyrverkerier på Nyår, och var med om att olika grupper riktade raketer mot varandra men även mot vem som helst. Min fråga är var kommer denna brist på empati ifrån och är det något som lagstiftaren kommer ta i beaktande framöver?

Flera affärer har redan tagit sitt ansvar och upphört med försäljningen och flera kommuner har gått över till laser istället för det konventionella fyrverkeriet. Men ska vi låta detta fortsätta och till vilket pris? Just nu verkar det nästan som Nyår blir en asyl för de som vill visa sin antipati mot mänskligheten och för den delen även husdjuren. Givetvis går det att starkt begränsa denna hänsynslöshet, bara det finns vilja till det.

Annars är Nyårslöften något som är i ropet i dagarna. Man ställer stora förväntningar på det nya året. Vill inte alls vara någon glädjedödare, men året består av tid, 365 dagar, som su själv ska disponera och ta beslut inför. Så det är inte året i sig som fixar önskningar och löften, utan du själv i hur du disponerar tiden. Å andra sidan ökar då också möjligheten att önskningar och löften blir uppfyllda.

Själv har jag en bra känsla i magen inför 2018, som startade igår med ett spontant Nyårsfirande med kära vänner. Efter några års träda har låtskrivandet åter tagit fart och det känns som ett renande bad för själen. Det blir till att släppa några fler ok som tyngt och frigöra mer energi till att leva och utveckla förhållandet till nära och kära, samt till den egna förmågan.

Time is an unwritten letter
for you to do things better
so go to the future
where your life will last



Gott Nytt År 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar