fredag 28 juli 2017

Kan aldrig vara bra med en så eldfängd debatt, när det råder hög risk för skogsbrand.

Ok, Politiken klarar sig bra, när medborgarna tröttnar ur och är mer intresserade av väderleksprognoser och sommarviner.
Även en gigantisk politisk skandal kan nästan gå obemärkt förbi de flesta av oss, trots att resultatet av den berör oss alla i allra högsta grad. Flera har väl i alla fall hört om IT-skandalen på Trafikverket, som via upphandling av IBM's tjänster, lämnat ut sekretessuppgifter till flera olika länders IT-tekniker som ej är säkerhetsklassade. Att berört Statsråd säger sig vara ovetande till att ansvarig GD har skrivit under att begå lagbrott för att genomförandet av upphandlingen skulle ske, är högst anmärkningsvärt. Andra statsråd som sitter i det Politiska Säkerhetsrådet har känt till det, men tydligen inte tyckt att det varit så allvarligt att det ens varit en tanke på att ta upp det som en säkerhetsrisk. Mycket är märkligt i denna affär och dess eftermäle, som vi troligen inte sett fulla verkningarna av ännu.

Att Misstroendevotum ställts mot de tre Statsråd som kände till/borde känt tillaffären, är väl helt på sin plats, kanske borde även Statsministern fått sin del av skeden också, men politik är politik. Själva ärendet rör sig om något som kan liknas vid landsförräderi. Vår Statsminister, som känt till detta sedan januari, verkar inte särskilt engagerad i själva frågan, utan verkar mer upprörd över att oppositionen samt media rotar i det som han helst skulle vilja dölja för offentligheten. Men det är trots allt oss det berör i allra första och högsta grad. Det är våra uppgifter och uppgifter om det som berör skyddet av vårt land på flera plan, som röjts. Vad kommer verkningarna att bli för oss?
Inte ett ord hörs om detta. Det viktiga är att skydda de som åsamkat och underlåtit att rapportera händelsen.

Vad betyder det för hela vårt system med personnummer och personliga integritet?
Vad blir kostnaderna för oss som skattebetalare för att kompensera denna affärs misslyckande?
Hur ska vi agera nu när våra uppgifter kan finnas till hands för människor som vill utnyttja våra identiteter?
Vilket skydd kan vi förvänta oss att få från Staten när bestalningskrav från olika länder dyker upp i våra postlådor, eller där någon helt enkelt tömt ditt konto via ID-kapning?

De ansvariga som nu efter Regeringsombildningen fått gå, får trots allt gå skadeslösa, detsamma gäller för agerande GD som blivit omplacerad till Regeringskansliet.. Hon fick visserligen ett bötesföreläggande på 70 000. Men det är något som knappast kommer att täcka kostnaderna för skadan.

Men vad händer med oss, vi som betalar allt detta?
Statsministern verkar totalt ointresserad av den frågan!

Det finns också några saker som är värda att nämna i detta sammanhang och som till viss del tagits upp på olika sätt:

  • Outsourcing: Regeringens anhängare vill anklaga Alliansen för att outsourcing gjordes. Idag är det mycket som går den vägen då kompetensförsörjning inte alltid finns tillgänglig internt. Inget konstigt i sig. Men att begå lagbrott för att göra detta, är direkt olämpligt.
  • Jobben: Om nu Regeringen vill värna om jobben, så kanske det vore på sin plats att ett av kraven i upphandlingen hade varit att jobben ska finnas i Sverige och utföras av säkerhetskontrollerad personal. Men det verkar vara en underordnad del i den politik som förs.
  • Transportstyrelsen verkar ha för vana att gå förbi lagar. Det är en kutym inom organisationen. Vi är många som klagar på krångelsverige. Men som företagare förutsätts man alltid följa gällande lagar, medan Statligt verk inte har som norm att göra detta. Vad säger det om lagstiftningen och tilltron till densamma?
  • Vi har en Statsminister som fortfarande hänger sig åt att reagera med reptilhjärnan. Det är tur att hans rådgivare och spin-doktorer får några timmar på sig att styra upp honom och coacha vad han ska säga rent taktiskt. Men det blir så fel ändå. Hans stående replik är att han gör saker "på riktigt" och att alla som inte ser saker på hans sätt är oseriösa, oförskämda eller till och med diskriminerande i någon form. En härskarteknik som är enkel i sitt utförande och kanske effektiv för korta segrar i anhängares ögon. Tror inte att det är något som vinner över tid, särskilt då hans kunskaper om Konstitutionella fel och  Parlamentarism inte verkar vara hans hemmaplan.
  • Att Försvarsministern fick sitta kvar eftersom han hade förtroende av Statsministern, kanske mer visar vad som pågår i det dolda och som inte redovisas för oss medborgare. Det är kanske en anledning i sig att väcka misstroendevotum mot Statsministern?
Så har det då skälvt till något i ankdammen Sverige. Jag hoppas att man lärt sig något, mer än att politik står över människan. Vad som drabbar oss medborgare är långt ifrån lika viktigt som vad som händer när en Statsminister måste avbryta sin sommarferie, för att försöka bortförklara sin Regerings handlande, eller brist på detsamma. Det haveri han proklamerade ena dagen och som oppositionen reagerade på, var inget fel när väl misstroendet kom. Han eldfängda talan för sina ministrars duglighet, som har utsatt oss alla för risker som ännu är svåra att överskåda. Men till oss som kommer att drabbas av haveriet, hade han inget att säga! Hoppas på några rejäla regnskurar nu så ingen skogsbrand tar vid där Statsministern brann av.
 Det vore för mycket just nu!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar