torsdag 9 februari 2017

Dags för en företagarmyndighet?

Balans sägs vara ett stadium som är bra att uppnå och det kan uppnås på många sätt och på många plan.

Idag när vi upplever verkningarna av klimatförändringar, något som ofta härleds till människans påverkan på naturen, är just balans och miljö något som hamnat i blickfånget. Givetvis med all rätta, eftersom den jord vi lämnar till våra barn är den jord vi själva satt vår prägel på med hur vi brukar den. Vi behöver se över alla aspekter på hur jordens resurser nyttjas och göra det bästa möjliga miljöåtgärd för att sörja för återväxt och mångfald, om vi ska uppnå balans både idag och i framtiden.

Vi har naturvårdsverk, jordbruksverk, mm, som har till uppgift att se över och påverka vår skattning av naturen för att bibehålla balansen här i landet. Som en reflektion över detta är jag själv lite förvånad över att vi i detta land med i förhållandevis så stora möjligheter i förhållande till invånare, inte är självförsörjande på mat. Vi tvingas importera mat som bl.a. är billigare än egenproducerad, för att hålla ner våra priser. Är det bra för miljön, hälsosamt och balanserat? Är det ens klokt att sätta sig i denna situation med tanke på oroligheterna i världen att göra sig beroende av andra när möjligheterna finns att kunna öka vår egna produktion och med det även få till mer arbeten inom livsmedelsindustrin? Men det verkar vara något som är politiskt gångbart, eftersom ingen verkar reagera på det.

Något som det reageras på är däremot energiförsörjningen och skattningen på den. Här har det blåst en del om just skattningen på förnyelsebar energi. Jag tror de flesta är överens om att om energi kan framställas på ett miljövänligt sätt, så är det en vinst för naturen och jorden som vi skall lämna till våra barn.  Problemet där verkar vara den stora oförståelse som råder över vårt lands utseende och de olika förutsättningarna som råder i landets alla delar och är kanske en del av problemet när det gäller självförsörjning av livsmedel. Vi har i alla fall Energimyndigheten som ska hålla koll på hur energi används och att vi försöker nå tillverkning av förnyelsebar energi. De ska presentera för oss hur energismarta lösningar kan användas. Allt för att uppnå balans i skattningen av energin och naturens tillgångar. Bra så och jag hoppas på framtida lösningar som gagnar miljön så mycket som möjligt.

Vi har ett Arbetsmiljöverk som ska hålla koll på balansen av arbetstider och arbetsmiljöfrågor här i landet. Det är av yttersta vikt att vi får så bra arbetsmiljö och villkor som möjligt och att balansen för att minska hälsa- och skaderisker. Sedan har människan i och för sig en märklig förmåga att på fritiden frivilligt sätta sig i ohälsosamma lägen. Så den drift att prova våra gränser kan inte helt föreskrivas bort. Men bra att ingen tvingas till det.

Sverige har verkligen system för allt skattande av tillgångar och översynen av balansen där, med utgångspunkt från miljö. och hållbar utveckling. Hur det sköts lämnar jag jag, men de är tillsatta eftersom det anses vitalt för Sverige att de finns.

Men det jag är fundersam över är att företagarmiljön inte har någon egen myndighet eller övervakande organ. Häromdagen släpptes en rapport om företagares syn på företagsklimatet i Sverige, det var ingen rolig läsning. Är det inte dags att företagen också ses som den tillgång de är som arbets- och skatteresurs och får hjälp av staten i sig att bättra villkoren och balansen även där? Allt för att få en miljö där företag och idéer kan gro, arbetstillfällen skapas och en hållbar utveckling. För alla miljöfrågor är väl viktiga så väl idag som för framtiden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar