söndag 14 augusti 2016

Rättvisa och demokrati i ett smalt perspektiv

Häromdagen var Jonas Sjöstedt som vanligt arg, för att han kände sig åter igen orättvist behandlad och nu ska det tas upp som en riksdagsfråga i en demokratidebatt. Vad hade nu hänt denna gång? Jo, Jonas upptäckte att han inte kunde sitta i sin sommarstuga och se OS, eftersom han inte hade rätt utrustning och abonnemang. Nu ondgjorde han sig över Viasat och att de ska få tjäna pengar på att sända OS.

OS kostar pengar att sända, mycket pengar. Om SVT ska köpa rättigheterna så kommer det att dränera deras budget rejält eller också måste det skattefinansieras på ett eller annat sätt. Som vanligt när Jonas tänker, så tar han mest hänsyn till sig själv, vilket är väldigt vanligt i vänsterkretsar och då får ord nya betydelser som ska anpassas för hans välbefinnande.

Tittar vi på den orättvisa han utsatts för, att ha en sommarstuga att åka till, rejält tilltagen semester samt en fantasilön. Allt bekostat av oss skattebetalare. Han har tillgångar och förmåner som de allra flesta aldrig kommer i närheten av. Allt detta på basisen att tycka att han är orättvist behandlad och ha möjlighet att göra det till en riksdagsfråga, istället för att använda de medel han har och skaffa rätt utrustning för sitt intresse.

För hur det än är med "rättvisa", så kommer den alltid att halta. Beroende på vilka intressen var och en har, så kommer de inte alltid att tillgodoses av skattemedel. Att då göra detta till en demokratifråga är att ännu en gång skjuta sig själv i foten. Då är det helt plötsligt upp till Jonas och hans gelikar att tala om för befolkningen vilket intresse vi ska ha, istället för att få välja detta själv.

Vänder man på begreppen lite så är det nog så att den mesta demokratin i detta ärende, som i så mycket annat, är att ge alla möjlighet att välja sina intressen. Hur gör man det?
Sänks skatterna på bekostnad av att bara finansiera det som är nödvändigt, så kommer mängder med medel tillbaka till oss invånare och vi har råd att finansiera våra egna intressen, där har vi demokrati i sakfrågan.

En sak till som Jonas glömmer är vinsten av att ha privata initiativ och företagande. Det skapar arbeten. Trots allt så skapar Viasat en mängd arbeten i Sverige, vilket i sig genererar stora skatteintäkter som hjälper till att finansiera det vi ska finansiera gemensamt och som borgar för demokratin. Jonas verkar vilja att istället använda de demokratiska medlen till att snedvrida rättvisan och demokratin än mer för att personligen slippa använda sina egna medel som är avsedda för honom. Det är något som jag anser är både egoistiskt, odemokratiskt och en bild av hur egenmäktigt han vill använda våra gemensamma medel.

Demokrati handlar väl ändå om att i första hand ge möjlighet för alla att utvecklas efter sin förmåga och sina intressen. Inte begränsa och fördela till de som statsmakterna anser behöva, där deras egna intressen får styra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar