onsdag 25 maj 2016

..och i Västerås stinker det...

Tror inte jag var först att påpeka det, men efter min insändare om sop-odören som låg som ett lock över vår stad för ett par år sedan, tog det fart i debatten. Tur var väl det, för hur hade det påverkat utvecklingen och miljön i Västerås om inte debatten där många engagerade sig, fick bestämmande att agera och inte bara reagera med politisk avmätta mothugg eller att helt enkelt försöka tiga bort kritiken. Man startade ett projekt för att få bort stanken och man har väl ändå lyckats hyfsat med det hittills!

Nu stinker det igen och märkligt nog är det MP som verkar stå för den värsta stanken denna gång. Fryx-affären stinker korruption och tyvärr så är det bara en bildlig stank som breder ut sig. Det verkar inte vara alltför många som engagerar sig i denna affär som kommer att påverka Västerås under lång tid framöver. Framförallt om vi låter den gå obemärkt förbi utan att ställa ansvariga mot väggen. Visst det är inte första gången enskilda favoriseras i lite skumma Kommunala affärer, men ska vi verkligen bara tiga still och låta detta ske? Vilka möjligheter öppnar det för mer korruption av våra gemensamma medel i framtiden?

Politik handlar inte bara om att hitta bästa retoriken i en debatt utan att faktiskt ansvara för våra gemensamma tillgångar och verksamheter. Det är mycket man undrar i denna affär, som i så många andra, hur neutrala och ansvarsfullt de bestämmande beter sig? Hur mycket ser de till våra gemensamma intressen och vårt bästa, när enskilda favoriseras på det vis som kommit fram? Hur mycket kommer även de enskilda bestämmande att tjäna på detta?

Läste häromdagen en artikel om hur svårt det är att få fram engagerade politiker eftersom näthatet idag är ut utspritt och riktat mot våra förtroendevalda. Det är allvarligt att det förhåller sig så, men om man går igenom hur alltför många affärer och verksamheter sköts, så kan man kanske också förstå att en del politiker verkligen bjuder in till detta. Det är heller inte bra med sådana reaktioner, men det blir lite: "Som man ropar får man svar!"

Att kommentera sitt agerande med att det är olyckligt att affären läckte ut, visar väl mer på behovet av granskning av - och publikt engagemang i, det politiska etablissemanget. När förtroendevalda vill hålla våra offentliga affärer borta från ljuset, luktar det verkligen illa. Det är kanske också det bästa sätta att bjuda in "mörka krafter" att agera mot beslutet och bygga upp ett stort misstroende mot dem själva. Men hittills är det bara kajorna som märkbart skitit ner Munkgatan. Bra att någon reagerar men vi behöver nog mer kraft än så. Näthat är inte bra, men om samtliga Västeråsare begärde att få ut och läsa handlingarna i detta ärende, skulle det säkert kännas ända in i Kommunalfullmäktige.

Håller du med så svara utan att hata och dela gärna på denna blogg så vi får namnunderskrifter att skicka till Kommunstyrelsen. Vi får trots allt de politiker vi väljer och vi behöver fler som vågar engagera sig om vi ska få ett bra urval!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar