måndag 28 mars 2016

Det finns bara en sak man lär sig av historien; det finns inget man lär sig av historien..

I och med att jag har ett stort intresse för vad som hände runt WWII (andra världskriget), i allt från politik till teknik, så har jag även fördjupat mig i det på många plan. Precis som då, så är det idag många starka ytterlighetskrafter som påverkar vår samtid. Det är allt från förtryck och våldsdåd, till flathet och förnekelse som dagligen kablas ut i via det media-filter som på sitt speciella sätt vinklar rapporteringen efter egen önskan. Lika mycket som mitt intresse att försöka förstå vad som hände, lika lite vill jag att historien upprepar sig och därför hoppas jag att fler ger sig in i debatten och försöker vända utvecklingen.

Det har gått rätt många år sedan WWII slutade och de krigsförbrytare som flydde till Sydamerika för att finna en fristad i skuggan av olika militärjuntor, har troligen numera dött bort. Kanske är det också därför som historiens avtryck också bleknar lite för var dag som går. Men det går fortfarande intressanta program på olika TV-kanaler som är väl värda att se, för den som är intresserad av att få lite nutidshistoria till sig. Därmed kan man också få en hint om varför en del av världen ser ut som den gör idag och vilka fasor som drabbade mänskligheten för ett drygt halvsekel sedan. Något som kan vara till hjälp när man väljer inriktning på sitt liv och tänkande. Det finns också en hel del intressanta artiklar och böcker att läsa om hur Sverige tog avstånd från de diktaturer som skyddade dessa förbrytare som begått sin illdåd under terrorliknande former. Sverige som då hade en naturlig plats i världsdiplomatin.

Argentina var ett land som skyddade många Nazist-förbrytare under efterkrigstiden. Sveriges dåvarande S-regering har under mängder med år protesterat mot detta. Att dagens S-regering vill göra "en Argentina" och öppna en fristad för terrorister som väljer att bosätta sig i Sverige, blir i det sammanhanget lite märkligt. För att krydda anrättningen något mer så protesterar även svenska Nazister mot detta, vilket ändå måste läggas på deras plus-konto!
Var är logiken och det sunda förnuftet?
Ska vi bli samma typ av land som de fascistiska länderna var under efterkrigstiden och skydda förbrytare?

Men något som bekymrar mig djupt är de ledande människorna i Sveriges regering som fortfarande vill öppna våra gränser för de terrorister som begår illdåd runt om i världen. Jag har också svårt att förstå Stefan Löfvens jämförelse mellan IS och Breivik. Visserligen var Breivik mer effektiv i antal dödade vid ett tillfälle, men han tillhör ingen organisation likt IS, som skickar medlemmar på uppdrag kontinuerligt.

Läste häromdagen en annan artikel om hur mycket kärlek som kanaliserades ut efter terrorangreppet i Bryssel, så än finns det hopp! Det är naturligtvis fint att människor visar stor empati och vänlighet när någon hamnat i en utsatt situation. Det som förbryllar mig är att vänlighet och medmänsklighet har alldeles för liten inverkan och uttryck i icke-kris. Det verkar som människans behov av att hata och segregera är väldigt stort, till den dag då kriget knackar på och terrorn gör sitt intrång. Då är sammanhållning och vänskap helt plötsligt viktigt för allas vår överlevnad och man väljer en annan väg att hantera sin närhet än att t.ex kasta Bengaliska eldar mot varandra under en fotbollsmatch. Så kärlek och medmänsklighet finns, bara man lockar fram den och erbjuder möjligheter för den att växa.

Det enda man verkar kunna säga om det som sker, är den gamla floskeln: "Det finns bara en sak man lär sig av historien; det finns inget man lär sig av historien!" Den svenska modellen av demokrati verkar idag gå ut på att istället för folkvälde där befolkningen väljer sina politiker, så ska politikerna välja sin befolkning. Det verkar helt snurrigt att man skaffat sig sådan ytterligheter i ett land som haft så bra förutsättningar för att kunna ge människor en bra plattform att utvecklas ifrån. Samtidigt som vi tappar placeringar i världsdiplomatin.

Jag vill gärna ha en regering som arbetar för mänskligheten och för att skapa möjligheter för alla de människor oavsett härkomst: Gör rätt för sig, en välfärd för de som behöver den och begränsning för de människor som terroriserar andra, samt utnyttjar våra gemensamma resurser på fel sätt.

Tack för ordet!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar