lördag 18 juli 2015

Kör vidare, här finns inget att se....

När jag kuskar runt i vårt avlånga land, så är det svårt att inte lägga märke till vissa saker som blivit lite inne. Det gäller både lokalt på vissa platser som anlagt t.ex rondeller precis överallt, som om de fått bidrag för det, men kan också vara något som smittat över hela landet, rondellutsmyckningar. Alla mer eller mindre lyckade.
En annan sak jag lagt märke till är dessa stora info-/reklamskyltar som snart sagt varenda liten köping med självaktning, lagt sig till med. De finns i alla möjliga modeller från LED-baserade monster till lite mer modest analoga saker.

Jag antar att man bekostat dessa skyltar för att göra reklam för sin ort och skapa intresse för förbipasserande att titta in? !..

Det är då lite tragiskt att se skyltar som innehåller kanske ett event, som ligger månader och ibland år, fram i tiden och kan vara något så simpelt som en hockeymatch i någon lägre division. Jag kan inte låta bli att fundera på om man bara hängt på en trend och inte haft en tanke på vad man ska använda denna gigantiska billboard till, som egentligen skriker ut: "Här finns inget att se!" ... i alla fall inte förens senare! Borde man inte ha haft lite strategi över vad man vill marknadsföra och få folk att bli nyfikna på vad orten kan erbjuda, för att göra ett medvetet stopp och botanisera i de lokala begivenheterna?

Eller kanske väntar man sig den omvända psykologin som inträffar t.ex när det skett en olycka och Polisen hänvisar alla nyfikna med att: "gå vidare, för det finns inget att se!", vilket förmodligen skapar ännu mer nyfikenhet...

Eller är det kanske det ultimata beviset för hemmablindhet?

Det är många tankar som poppar upp i huvudet, om vad som kan ligga till grund för ett så naket avståndstagande till sin egna ort och dess tillgångar.

Jag påminner mig om en gammal fejd i Dalarna, det län som kanske är ett föredöme när det gäller turistnäring i Sverige. Många små lokala entreprenörer inom turistindustrin, ville sätta upp skyltar längs vägarna för att visa turisterna hur de skulle kunna hitta till deras ställen. Då var det givetvis inte så enkelt att det bara var att bekosta en skylt, särskilt inte som berörd myndighet tyckte att skyltar längs vägarna var en trafikfara.... Det var en lång och slitsam process för många och jag känner flera som fick böter för sina initiativ att försörja sig inom turistnäringen.

Efter 35 år kanske detta är den slutliga kompromissen! Någon myndighetsperson har kanske tagit bladet från munnen med orden: "Sätt upp skyltjäveln, men skriv inge pån dööö!" Sagt på bred östgötska...

Jag vet inte, men konstigt är det!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar