måndag 6 juli 2015

Kommunens kulturella kullerbytta knäcker konsten

Jag älskar sommaren!

Det finns så mycket som tilltalar med sommaren; värme, sol, ljusa kvällar, uppsluppenheten och möjligheten till lättillgängliga aktiviteter. Det är så mycket som lever upp som under större delen av året legat i en påtvingad dvala, men som under sommartid lockar människor att krypa ur sin skyddande vinterskrud för att uppleva och delta i olika kulturarrangemang. Man kan verkligen känna vilket uppdämt behov av vilja till gemenskap det är som släpps löst under fina sommardagar. En drivkraft som jag tror är viktig att ta vara på.

Läste för en tid sedan en utredning som påtalade vikten av kulturen i samhället. Utvecklande både för grupp och individ. Ett bra kulturliv bidrar till en bra kommunikation och livsmiljö, något som inte är helt oviktigt för hälsan. Det intressanta med det är att till och med vissa myndigheter har tagit till sig detta och från några år tillbaka är t.ex körsång avdragsgillt som friskvård. Ett mycket bra initiativ som säker går att utveckla.
Just sjungandets positiva hälsopåverkan skrivs det om varje vecka nu för tiden så nu hoppas jag att vårt trendkänsliga Sverige anammar det och att vi i slutet av sommaren möts av allsång och balladbrum, vart än vi går. Det vore något för stadens kontor för Miljö&Hälsa att ta tag i och driva framåt, eftersom det handlar just om Miljö&Hälsa.

Det pratas mycket om centrumdöden. Här skulle Miljö&Hälsa säkert kunna bidra med stimulans för ett ökat kulturutbud, som skulle få centrum att livas upp extra mycket under sommarhalvåret. Tyvärr så verkar det inte som om nämnda avdelning arbetar i den positiva stimulerande änden av verkligheten, utan är den som ska se till att begränsa möjligheterna för de som vill satsa på kulturevent av olika slag. På så sätt minskar man inte bara utbudet av kultur i sig, utan man tar även bort ett antal arbetstillfällen för en bransch som redan har svårt att få ekonomisk bärighet.

Resultatet blir en allt mera undanskymd plats för kulturen, samt en stor segregering i kulturarbetares möjligheter samt de kultursökande att hitta just det den typ av kultur de vill bli stimulerade av. Den offentligt drivna kultureliten gynnas i förhållande till den privatfinansierade både i omsorg och finansiering. Den grupp som redan är hårt pressad och skulle må bra av ett införande av KUT-avdrag begränsas ytterligare av inte allt för sällan helt obegripliga regler och tillståndskrav.

Det är tragiskt att höra vilka villkor som ges för de som vill bjuda på kulturevent, ställs inför. Sommartid verkar dessa också eskalera i sin obegriplighet. Hänsyn skall tas, men tolerans inte ges. Vill man ge sitt ställe en prägel och kontinuitet under sommartid, är det allt annat än lätt, då begränsningar är det Miljö&Hälsa kan erbjuda.

När vi nu känner till de hälsobringade delarna och de kommunikativa fördelarna med ett rikt kulturliv, anser jag att Miljö&Hälsa, borde bli mer anpassade till verkligheten och arbeta för ett öppnare samhälle genom att vara mer stimulerande. Tänk vad spännande det skulle vara av att varje dag mötas av ett kulturellt levande centrum, istället för en steril jantelagsorienterad stadskärna som får ha lagom kul, lagom sällan och på ett otroligt lagom sätt.

Vågar vi släppa lite på ramarna så får vi säkert bättre kommunikation, större hälsa, ökad handel och fler arbeten. Själv tror jag det skulle vara bra och jag skulle älska sommaren ännu mer!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar