tisdag 24 mars 2020

Ära den som äras bör, alla kan vi vara hjältar!

Det är lite spännande tider vi lever i. En världsomspännande kris, som ger anledning att både reflektera och analysera över gamla och nya sanningar. Det enda man kan säga är väl att det ännu inte finns något facit. Precis som det aldrig kommer att finnas något totalt facit över varken mänskligheten eller meningen med livet. Även om jag tycker att en god vän till mig kom nära förklaringen till meningen med livet: ”Att vara tillfreds i den ålder man är, i den tid vi lever!” Tycker det var kloka ord, men täcker kanske inte in hela betydelsen av meningen med livet.

Nytt för denna kris är att de gamla metoderna med stödgalor eller strejker, inte riktigt biter på den. ..av kända skäl… Här måste myndigheter, stater och politiker istället agera i grunden, något som faktiskt kan hamna i skymundan, bakom de förstnämnda verksamheterna.

Tittar vi ut över världen och vårt närområde, så kan vi se hur det första kvartalet på 2020, har påverkat världen i stort, men även hur allt påverkat vår situation i landet. Visst det finns alltid fläptrutar från vår huvudstads innekrogar, som lever i odödlighetens kammare och som alltid beter sig som fiskmåsar runt fiskrens. Men bortsett från dem så verkar det som om väldigt många tagit till sig av informationen från berörd myndighet, som ska hantera detta.
Även om jag själv tycker att det tillhör vanligt hyfs att man inte hostar någon i ansiktet, så kanske det är bra att påminna om detta basic.-förfarande för att inte smitta ner sin omgivning, oavsett om det endast är en förkylning eller ”vanlig” influensa.

I extrema tider så kommer extrema åtgärder fram och de extrema människor som faktiskt finns i världens mest extrema land blir extremt extrema. Men de får väldigt god hjälp av alla som piskar upp de extrema stämningar som en del behöver för att känna sig extremt levande. Det verkar finnas ett överskott av dessa känslomänniskor inom journalistkåren. En nyttig inbromsning tror jag kan vara bra, för att vi inte ska tappa fokus på vad det viktigaste i frågan är. Landet kommer inte må bra av denna hets som driver på en gigantisk depression.

Just att det hetsas så mycket kring detta, gör också att andra saker hamnar i skuggan, de stora problem som landet fortfarande brottas med, som den våldsspiral vi upplevt de senaste åren, bristen på energi och tillverkningen av den. Pensionssystemet som havererat, mm mm. Så på ett sätt kan man se denna kris som lösningen på många andra problem som snabbt glöms. Därmed också att de systemfel som funnits inbyggda i många offentliga verksamheter också permanentas samt dränerar verksamhetens effektivitet, eftersom det alltid kommer finnas mer akuta saker att ta hänsyn till. Hur akuta än systemfelen är.

Men hur det än är med en kris, så innebär den också möjligheter. Vi ser människor som går ihop och hjälper varandra, på ett sätt som man inte sett i någon större skala förut. Det ger hopp om att större empati är möjlig att frambringa. Vi märker också att naturen återtar delar av världen som lever under stor miljöförstöring. Kan vara något att tänka på, då världen ska startas upp igen https://www.expressen.se/nyheter/bilder-pa-coronavirusets-effekter-forbryllar-invanarna/



Men det går väl också att summera lite av det som hänt hittills och sätta det i lite perspektiv:

  • ·      Vi har otroligt många myndigheter i detta land. Myndigheterna är underställda olika departement, men får inte styras över hur de använder de lagar de är satta att bevaka. Det skiljer sig från många andra länder. Det finns ca 220 olika myndigheter och drygt 160 000 personer arbetar i dessa. Trots denna massiva myndighetssektor, kan jag tycka att det saknas en. Den myndighet vi saknar idag: Fortlevnadsmyndigheten. Den myndighet som ser till att vi kan fortleva i en kris. En myndighet som ser till att andra myndigheter har beredskap. MSB i alla ära, men de har ingen beredskap för hur livet skall fortsätta och hur de livsnäringar som finns, ska kunna fortleva.
  • ·      Självförsörjande: Denna kris har visat på vikten av att kunna vara självförsörjande. Att vi kan vara trygga med leveranser av våra basvaror och förbrukningsvaror. När larmet kom och det piskades upp en stämning som skapade ett galet hamstrande, saboterade man samtidigt för verksamheter som är beroende av viss materialförsörjning för att motverka smittspridning. Och vem hade trott att den hetaste presenten skulle bli handsprit istället för en flaska gott vin. Återskapa beredskapslagren.
  • ·      Alla ekonomer kanske måste börja titta på nya ekonomiska modeller. Att inte ha produktionslager, eller ens kontroll över sin produktion, då komponenter ska transporteras över världen, kanske måste börja räkna på annat sätt. Kanske är det bättre att kunna producera produkterna i kristider, än att bli stående utan komponenter?
  • ·      Demokrati: Idag ser vi vilket behov det faktiskt finns för gränser, att kunna användas som stopp för spridning. Att sätta gränser är ett gammalt begrepp, som troligen aldrig blir gammalt. Det hjälper oss att se skillnader på verkan i olika åtgärder och begränsar spridning. Gränser omger områden som kräver egne åtgärder och beslut, efter de villkor som gäller. Det ger också möjlighet att lära av varandra. Idag när det i vissa läger ropas efter en världsmakt, är det kanske bra att bromsa lite och se den faktiska effekten av olika val människor gjort i olika delar av världen, så vi kan lära oss av varandras framgångar och misstag. Att hoppas att en diktatur av vilken politisk ism som helast, ska skapa en möjlighet för alla att leva, är nog att hoppas alldeles för mycket. Diktaturer ser främst om sig själva, gärna sprungen ur en paranoid bas.
  • ·      Med lite perspektiv tror jag också vi kommer märka att det är en fördel med företagsamhet och småföretag. Av samma anledning som ovan. Att vi behöver vara rädda om dessa finansiärer av landet och se till deras fortlevnad. Det är många gånger i den lilla världen snabba förändringar kan ske och där utveckling börjar. Att hoppas på att ett kollektiv ska komma fram till snabba beslut och effektivitet är inte lika troligt. Dessutom kommer det inte finnas en möjlighet att pröva olika vägar där heller. I vart fall inte i samma omfattning som när fler aktörer få pröva sina idéer.
  • ·      Vi ser också hur olika kriser slår mot olika verksamheter. Idag ser vi hur de som är beroende av just folksamlingar drabbas hårt och skoningslöst av krisen. Många egenföretagare/frilansande bl.a. kulturarbetare, utan någon statlig back-up. Människor som är vana att få ta hand om sig själva, men också att bidra till det gemensamma. Människor som ofta ställer upp ideellt i sina yrkesroller, för att hjälpa andra. Vi kan väl i alla fall skönja att det socialistiska styrsättet, inte alls gagnar den gruppen arbetare, trots att många i gruppen agiterar för socialism. Kanske blir den inbyggda segregationen inom socialism, inte mer synlig än så. ”En politik för alla”, gäller inte. Att hoppas att goda gärningar ska betala sig i ömsesidig empati, är också det att hoppas för mycket.
  • ·      Flera pratar också om att S har rätt med en stark stat. Frågan är vad man menar med stark stat och vilka förtecken den har? En stat består väl inte bara av ett territorium och en ledning, utan framförallt av de människor som bor där. Styrka måste väl vara att alla människor kan leva och utvecklas, inte att ha en ledning som motarbetar det fördelade ansvarstagandet, via företagsamhet. I Sverige arbetar dessutom myndigheterna väldigt självständigt under sina departement, så kanske beror det mer på myndigheterna än på styret när det gäller de direkta åtgärderna i krishanteringen. Medan det djupt orättvist och segregerande inom stödåtgärderna, kommer som politiska beslut. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wPjE9M/staten-betalar-lonerna--volvo-delar-ut-miljarder
  • ·      Apropå stark stat, så höll vår Statsminister ett inspelat tal till nationen. Det är kanske det som allra mest pekar på den svaghet i ledning som landet har. Givetvis bör ett sådant tal hållas i direktsändning, med efterföljande frågestund. Att läsa ett inövat tal skrivet av en talskrivare, rätt innehållslöst och utan engagemang, blir rätt pajigt. Visst de flesta politiska tal är skrivna av talskrivare, men krav på innehåll och förståelse från uppläsaren vad den säger, borde vara legio.
  • ·      En kris kan vara bra för att synliggöra vad som är viktigt, rent personligt, men också gemensamt. Förhoppningsvis så kommer vi lära oss något av denna kris. Förhoppningsvis kommer politiker att omvärdera sitt uppdrag till att gälla med bas-uppgifter och inte detaljstyrning. Inga konstiga bidrag till lyxkonsumtion av el-cyklar, mm. Det gäller att ge landet och dess invånare samt näringsidkare en möjlighet att fortleva på den ekonomi som finns, istället för att förvrida samhället efter sin egen fantasi.
  • ·      Hjältar! I kriser letar vi hjältar att luta oss mot. Men människor glömmer väldigt fort och tyvärr tror jag mycket handlar om journalistik där också. Kraften i att fånga allas uppmärksamhet och peka på just det man av någon anledning vill sätta fokus på för tillfället. Minns sommaren 2018 när de polska brandmännen for upp genom Sverige och vägarna kantades av vinkande människor. Var själv där och såg det med egna ögon, en fantastisk syn. Jag hamnade också i deras karavan ner genom landet efter att det gjort sitt jobb och då var det väldigt lite människor som kantade vägarna med hejande budskap eller tack. Jag tror jakten efter hjältar tar död på respekten yrkesgrupper emellan. Vi har så många olika funktioner som alla är det som bygger det samhälle vi lever i. Idag kan vi se hur vissa väljs bort politiskt, trots att de bidragit och bidrar till samhällsbygget. De betalar också för de som för dagen är hjältar. Många har gjort hjälteinsatser tidigare, men det räknas inte. Ungefär som synen på våra pensionärer, att de är en belastning för ekonomin och sjukvården. Man tackar inte för de insatser de gjort för det samhälle de hjälpt till att bygga. Respekt mot människan är något som borde finnas i en civiliserad stat.
  • ·      Jag är glad att det trots allt finns så mycket humor runt denna kris. Vi behöver få skratta och koppla av en stund. Vi orkar inte vara hysteriska över tid. Alla kan vi bidra med något: Humor, aktiv hjälp till de som behöver, eller helt enkelt stanna hemma om vi är sjuka. Är den som ära bör: Denna kris tar vi oss igenom tillsammans. Hoppas bara att även vårt styre ser till att göra det demokratiskt, då blir vi alla hjältar på olika sätt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar